Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Kansantautien taustalla kytee hiljainen tulehdus
Tulehdukselliset suolistosairaudet

Kansantautien taustalla kytee hiljainen tulehdus

Hiljainen tulehdus
Hiljainen tulehdus
Kuva: Unsplash

Hiljainen tulehdus voi jyllätä kehossa vuosikausia ilman oireita. Siten se pääsee tekemään hallaa elimistössä salakavalasti, ja on yhteydessä yleisimpien kansantautiemme syntyyn.

Yksinkertaisin keino torjua hiljaista tulehdusta on ruokavalio. Tulehdus on elimistön keino reagoida kudosvaurioon ja edistää elimistön paranemista. Hiljainen tulehdus on tila, jossa parantava tulehdus jääkin päälle ja elimistö hyökkää omia kudoksiaan vastaan. Suurin yksittäinen syy hiljaisen tulehduksen yleistymiseen on prosessoitu ja ravintoköyhä ruoka.

– Valkoinen sokeri on aivoille ja koko elimistölle vaarallinen suurissa määrin. Sokerista muodostuu elimistöön yhdessä proteiinien ja rasvojen kanssa tulehdusta aiheuttavia yhdisteitä. Lisäksi kovat rasvat ja valkojauhotuotteet lisäävät tulehdusaineiden määrää elimistössä, osalla myös gluteiini ja maitotuotteet, ravitsemusalan luennoitsija ja tuoteasiantuntija Jarmo Hörkkö luettelee.

Kun ravintoköyhään ruokavalioon yhdistetään vielä liikunnan puute, univaje, stressi ja tupakointi, hiljaisella tulehduksella on otolliset oltavat.

– Ylipaino altistaa jatkuvalle hiljaiselle tulehdustilalle, sillä rasvakudos varastoi tulehdusaineita. Samoin huono yöuni ja stressi lisäävät tulehdusaineiden tuotantoa elimistössä. Tupakointi puolestaan altistaa krooniselle ientulehdukselle, Hörkkö tietää.

Onko kroppasi jatkuvassa tulehdustilassa?

Kroonisesti koholla olevien tulehdusarvojen on todettu lisäävän muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen, syövän, allergioiden ja astman sekä Alzheimerin taudin ja masennuksen riskiä.

– Esimerkiksi sydäntapahtumien riskin on todettu nousevan merkittävästi vain lievästikin kohollaan olevista arvoista, Hörkkö sanoo.

Keinot tulehduksen kukistamiseen ovat yksinkertaiset.

Hiljainen tulehdus on narautettavissa herkällä CRP-testillä.

– Kyseessä on edullinen ja yksinkertainen verikoe, jonka voi tehdä missä tahansa terveyskeskuksessa. Silti sitä testataan vain harvoin. Monen elimistössä vaarallinen tulehdustila jyllää vuosikausia, vaikka tulehdus ja elimistön puutostilat olisi helppo saada kiinni niin sanotulla kolmiolabralla, johon kuuluvat herkkä CRP, homokysteiini ja D-vitamiinitason testit.

Testit kertovat yksilöllisesi elimistön mahdolliset puutostilat, jolloin myös hoitokeinot voidaan räätälöidä tapauskohtaisesti.

– Hiljaista tulehdusta voidaan nujertaa ruokavalion lisäksi monien ravintolisien voimin. Testi kertoo yksiselitteisesti puutostilat, jolloin hiljaista tulehdusta hoitamaan voidaan valita täsmäiskulla ne tarpeellisimmat, eikä kaappiin tarvitse haalia jokaista mahdollista pilleripurkkia, Hörkkö vinkkaa.

Kukista tulehdus

Hörkkö kannustaa välittömään elintaparemonttiin, jos tulehdusarvot ovat koholla.

– Hiljainen tulehdus on nujerrettavissa, mutta se vaatii sitoutumista. Toisaalta remontin sivuvaikutuksena tulee nopeastikin monia hyötyjä, jotka motivoivat jatkamaan.

Keinot tulehduksen kukistamiseen ovat yksinkertaiset.

– Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja paljon värikkäitä kasviksia ja marjoja. Puolituntia liikuntaa päivittäin. Tupakka pois ja aikaisin petiin. Päälle ravintolisät omaa puutostilaa paikkaamaan. Tulehdusta sammuttavia ravintolisiä ovat esimerkiksi omega 3&6 –rasvahapot, ubikinoni Q10, B- D- C- ja E-vitamiinit sekä vahvat kasviantioksidantit, erityisesti Pycnogenol, Hörkkö päättää.

Next article