Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa vakavia häiriöitä
Erityisruokavaliot

Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa vakavia häiriöitä

Kuva: Getty Images

– Keliakia ei ilmene pelkästään vatsaoireina, toteaa ravitsemusasiantuntija Sanna Arnala Keliakialiitosta.

– Oireina voi esiintyä myös nivelkipuja, painonlaskua tai esimerkiksi anemiaa. Tutkimuksiin kannattaa lähteä ajoissa, sillä hoitamattomana keliakia voi johtaa moniin vakavampiin häiriöihin, esimerkiksi osteoporoosiin tai kasvuhäiriöihin. Keliakia voi olla myös täysin oireeton.

Keliakia on perinnöllinen autoimmuunisairaus. Ohutsuolen pinnassa oleva nukka imeyttää ravintoaineet elimistöön, mutta keliakiassa nukka vaurioituu, jolloin ravinteiden imeytyminen heikkenee. Keliakiassa näitä vaurioita aiheuttaa vehnän, ohran ja rukiin gluteeni. Sairaus on elinikäinen, ja sen ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio.

– On tärkeää, että keliakiaan viittaavien oireiden yllättäessä gluteenitonta ruokavaliota ei oteta kokeeksi käyttöön, sillä se saattaa hankaloittaa sairauden diagnoosia myöhemmin.

Arnala suosittelee kaikille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville tutustumista Keliakialiiton toimintaan. Jäseneksi voi liittyä keliaakikkojen lisäksi muutkin gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Liitosta saa monipuolisesti tukea gluteenittomaan arkeen. Tapahtumissa saa vertaistukea, vinkkejä ja neuvoja muilta gluteenitonta ruokavaliota noudattavilta.

– Liiton tavoitteena on, että tietämys keliakiasta lisääntyisi, mahdollisimman moni saisi diagnoosin ja pääsisi hoidon piiriin. Keliakialiitto pyrkii vaikuttamaan siihen, että gluteeniton elämä Suomessa olisi mahdollisimman helppoa, sanoo Arnala.

Lue myös: Näyttelijä Jasmin Hamidille diagnoosi oli helpotus

Next article