Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Närästystä, korventaako rintaa?
Närästys

Närästystä, korventaako rintaa?

Närästystä
Närästystä
Mahahapon eritystä vähentävät lääkkeet ovat pidempivaikutteisia kuin neutraloivat aineet. Kuva: Getty Images

Närästys eli vatsahapon aiheuttama korvennus rinnassa on hyvin yleinen vaiva. Sitä voivat aiheuttaa mausteinen tai rasvainen ruoka ja isot annokset. Ylipaino ja raskaus altistavat niin ikään närästykselle.

Närästyksen hoitoon on tarjolla useita erilaisia itsehoitotuotteita. Lieviin oireisiin sopivat hyvin mahahappoa neutraloivat imeskelytabletit tai nestemäiset valmisteet. Ne soveltuvat myös raskaana oleville. Mahahappoa neutraloivat lääkkeet estävät tai heikentävät joidenkin lääkkeiden imeytymistä.

Tällaisia lääkkeitä ovat jotkut antibiootit, luukadon eli osteoporoosin hoitoon käytettävät lääkkeet ja kilpirauhasen vajaatoimintalääke tyroksiini. Imeytymisen heikkenemisen voi välttää, kun ottaa nämä lääkkeet vähintään pari tuntia ennen mahahappoa neutraloivia lääkkeitä. 

Mahahapon eritystä vähentävät lääkkeet ovat pidempivaikutteisia kuin neutraloivat aineet. Niitä on saatavana poretabletteina ja tavallisina tabletteina. Joissain valmisteissa on samassa tabletissa mukana mahahappoa neutraloivaa ja mahahapon eritystä vähentävää lääkettä. 

Närästykseen auttaa rasvaisten ja mausteisten ruokien ja isojen aterioiden välttäminen erityisesti ennen nukkumaan menoa. Myös sängyn päädyn nostaminen saattaa auttaa. Mikäli närästysoireet jatkuvat pitkään, oireet vaikeutuvat tai niihin liittyy laihtumista tai nielemisvaikeuksia, tulee närästyksen syy selvittää lääkärissä.  

Next article