Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Avanneleikatun ihohaasteet johtuvat usein sopimattomasta sidoksesta
Avanne

Avanneleikatun ihohaasteet johtuvat usein sopimattomasta sidoksesta

Avanneleikattujen ihohaasteita voidaan ennaltaehkäistä sopivalla sidosvalinnalla. Kuva: Getty Images

Avannehoitajan vastaanotolle kannattaa hakeutua ainakin, mikäli avannesidos pettää toistuvasti, iho on rikki tai oma avannetuote poistuu markkinoilta. 

Jokaisella ihmisellä on erilainen iho ja ihon pH-arvo. Myös vatsan muoto on jokaisella erilainen. Yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat samalla siihen, minkälainen avannetuoteratkaisu kullekin sopii. Tärkeintä on mahdollisuus asiantuntijan yksilöllisesti määräämiin tuotteisiin – yksi ja sama avannesidos ei sovi kaikille.

– Olemme jokainen malliltamme erilaisia. Toisella on poimua ja muhkuraa enemmän kuin toisella. Toisilla iho myös on herkempi jollekin avannesidoksen sidos- tai kiinniteaineelle, avannehoitaja Hanna Hakala sanoo.
Hakala kuvailee erilaisia avannesidoksia, joita on suorapohjaisten ja kuperien sidosten lisäksi myös kohollaan olevalle vartalonmuodolle sopivia avannesidoksia. Avanneleikattujen ihohaasteet johtuvat Hakalan mukaan yleensä juuri avannesidoksen sopimattomuudesta, kun ulostetta pääsee ihon ja sidoksen väliin.

– Avanneleikattujen ihohaasteita voidaan ennaltaehkäistä sopivalla avannesidosvalinnalla sekä hyvällä ohjauksella sidoksen oikeaoppiseen asettamiseen. 

Tuotteissa ja toimittajissa valinnanvaraa

Ihon erilaisuudessa on huomioitava myös se, että eri yritysten avannetuotteiden pohjalevyjen massat ovat koostumukseltaan erilaisia. Toinen avannehoitaja Merja Lausmaa muistuttaa niiden käyttäytyvän kunkin iholla yksilöllisesti.

– Jos jokin tuote ei ole sopiva, on mahdollista kokeilla toisen toimittajan vastaavaa tuotetta.
Lausmaan mukaan vartalo myös muuttuu ajan myötä, ja samakin käyttäjä saattaa tarvita erilaisia tuoteratkaisuja ajan kuluessa ja vartalon muuttuessa. 

Jos jokin avannesidos on sopinut 10 vuotta sitten, ei se välttämättä enää tänä päivänä sovi

– Jos jokin sidos on sopinut vaikkapa 10 vuotta sitten, ei se välttämättä enää tänä päivänä sovi. Vartalon malli muuttuu – lihotaan tai laihdutaan, myös synnyttäminen ja mahdolliset leikkausarvet vaikuttavat.

Hakala ja Lausmaa painottavat, että paras avanteenhoidon asiantuntija on avannehoitaja.

 – Avannehoitaja auttaa valitsemaan sopivan sidoksen. Hänen tulee tarkastella kunkin tilannetta yksilöllisesti ja avoimin silmin sekä pitää itsensä aina ajan tasalla uusista tuotevaihtoehdoista.

Elämä helpommaksi avanneleikatulle

Next article