Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Näyttelijä Jasmin Hamidille diagnoosi oli helpotus
Erityisruokavaliot

Näyttelijä Jasmin Hamidille diagnoosi oli helpotus

keliaakikko-nayttelija-jasmin-hamid
keliaakikko-nayttelija-jasmin-hamid
Kuva: Laura Iikkala

– Diagnoosi toi varmuuden ja poisti pelot vakavammasta ongelmasta, toteaa keliakiaa sairastava näyttelijä Jasmin Hamid.

Jasmin Hamidin oireilu alkoi 17-vuotiaana: oli turvotusta ja vatsavaivoja, joka eivät enää mahtuneet normaaleihin rajoihin. Vaivat olivat sosiaalisesti vaikeita nuorelle naiselle. Tilanteen epävarmuus ruokki monenlaisia pelkoja.

– Sain ahaa-elämyksen lukiessani sattumalta lehdestä keliakiaa käsittelevän jutun. Huomasin, että oireeni muistuttivat keliakiaa, ja päätin samantien kokeilla lehdessä kuvailtua ruokavaliota. Ruokavalio vähensikin vaivojani, joten menin lääkäriin saadakseni diagnoosin. Tulos muutti koko loppuelämäni: minulla todettiin keliakia.

Keliakia on parantumaton sairaus, jossa viljatuotteiden sisältämä gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa. Tästä syystä keliaakikon on vältettävä tiettyjä viljalajeja koko elämänsä ajan.

– Koska lähdin päättäväisesti lääkäriin samantien, ohutsuoleni ei ehtinyt vaurioitua. Lopultahan keliakian kanssa eläminen ei ole vaikeaa: sairaus pysyy aisoissa, kunhan ruokavalio on kunnossa.

Jäähyväiset muurinpohjaletuille

Diagnoosi aiheutti kotona monenlaisia muutoksia. Koska keliaakikon ruoansulatukseen ei saa päästä vähääkään gluteenia, Hamidille hankittiin omat ruoanlaittovälineet aina voiastiaa ja leivänpaahdinta myöten.

– Meille ostettiin myös leipäkone gluteenittoman leivän leipomista varten. Alussa leivät olivat surkeita, mutta taitojen kehittyessä ne paranivat. Nykyään äitini tekemät gluteenittomat kakut ovat aivan ihania, toteaa Hamid.

– Suurin muutos on ollut siinä, että kaupassa tuoteselosteet on luettava aina hyvin tarkkaan. Ainoa asia mikä edelleen surettaa on spontaanisuuden menetys. Esimerkiksi kesätapahtumissa en voi muiden tapaan mielijohteesta nauttia paria muurinpohjalettua, ja myös retkille pitää varautua usein omin eväin.

Kaksipiippuinen muoti-ilmiö

Gluteenittomuudesta on tullut suosittua myös ei-keliaakikoille, ja muoti näkyy runsaina valikoimina kaupoissa. Myös ravintoloissa on hyvät valikoimat keliaakikolle sopivia ruokia. Hamidin mielestä kannattaa silti varmistaa, että ruoat ovat varmasti sitä mitä luvataan.

– Ravintoloissa ei olla enää niin tarkkoja esimerkiksi valmistusmenetelmissä. Asiaa katsotaan enemmän trendin kuin keliakian kannalta, ja esimerkiksi gluteenittomat tuotteet saattavat olla samalla vadilla tavallisten tuotteiden kanssa. Puutun helposti tällaisiin asioihin, sillä en halua kenenkään suoliston vaurioituvan.

– Keliakiani on hyvässä jamassa tiukan ruokavalion ansiosta. Iloitsen edelleen siitä, että vaivoihin löytyi syy, joka on hoidettavissa pelkällä ruokavaliolla. Kun sen sisäistää, elämä kyllä sujuu. Lopulta vaikeinta on luopua tietystä huolettomuudesta, ja niistä muurinpohjaletuista, naurahtaa Hamid.

Kuka on Jasmin Hamid?

• Teatteritaiteen maisteri Teatterikorkeakoulusta v. 2008
• Rooleja muun muassa sarjoissa Sorjonen ja Salatut elämät
• Kaupunginvaltuutettu Helsingin kaupunginvaltuustossa vuodesta 2013
• Sijoitusaiheinen blogi Hyvän päivän varalle, lisäksi juonto- ja puhujakeikkoja
• Harrastaa mökkeilyä, sijoittamista ja tennistä
• Perheeseen kuuluvat aviomies ja yksivuotias poika

Next article