Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Eosinofiilinen esofagiitti on tärkeä erottaa refluksitaudista
Krooniset sairaudet

Eosinofiilinen esofagiitti on tärkeä erottaa refluksitaudista

Eosinofiilinen esofagiitti
Eosinofiilinen esofagiitti
Eosinofiilisen esofagiitin tunnistaminen ja erottaminen refluksitaudista on tärkeää, jotta potilaat saavat sairauteensa oikeanlaista hoitoa. Kuva: Getty Images

Eosinofiilinen esofagiitti (EoE) on ruokatorven allerginen tulehdus, jonka ilmaantuvuus on kasvamassa. EoE:lle tyypillisiä piirteitä ovat refluksitautia muistuttavat närästysoireet ja nielemisvaikeudet, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa ruoan tarttumisen kiinni ruokatorveen.

Eosinofiilinen esofagiitti on ruokatorven tulehdussairaus, joka oirehtii närästyksenä ja nielemisvaikeutena jopa niin, että nielty ruoka voi juuttua kiinni ruokatorveen. Taudin aiheuttaja on epäselvä, mutta allergiaa pidetään todennäköisenä, koska useimmilla potilailla on hengitystieallergioita ja he ovat allergisia yhdelle tai useammalle ruoka-aineelle.

TYKS:issa työskentelevä sisätautien- ja gastroenterologian erikoislääkäri, professori Markku Voutilainen kertoo, että sairaus voi oirehtia myös rintakipuna sekä nielemisvaikeutena ja -kipuna.

– Lapsilla oireena voi olla myös oksentelua, vatsakipua ja ruokaintoleranssia, hän jatkaa.

EoE:n tunnistaminen ja erottaminen refluksitaudista on tärkeää, jotta potilaat saavat sairauteensa oikeanlaista ja riittävän tehokasta hoitoa. Kuva: Pixabay

Voutilaisen mukaan eosinofiilinen esofagiitti on niin kutsuttu atooppinen sairaus, sillä useimmat potilaat ovat herkistyneitä tai allergisia yhdelle tai useammalle ruoka-aineelle ja heillä on usein myös hengitystieallergioita.

– Koska sairaus on erittäin harvinainen, oireiden perusteella se sekoitetaan helposti refluksitautiin. EoE:n diagnoosi voidaan tehdä vain ylemmän ruuansulatuskanavan tähystyksen yhteydessä ruokatorvesta otettavien koepalojen mikroskooppisella tutkimuksella. Ruokatorven tähystyksessä osalla potilaista nähdään myös rengasmainen rakenne, pitkittäisiä poimuja, valkoisia plakkeja ja hauras, kreppipaperia muistuttava limakalvo. Vaikeimmissa tapauksissa ruokatorvessa on rengasmaisia kaventumia, Voutilainen kertoo.

Hoitona lääkitys ja ruokavalio

Eosinofiilisen esofagiitin ensi vaiheen hoitomuotona käytetään refluksitaudin hoidossakin käytettävää protonipumpun estäjälääkitystä.

– Jos estäjälääkkeellä ei saada hoitovastetta, käytetään kortisonivalmisteita. Tähän saakka on käytetty nieltävää paikallisesti ruokatorvessa vaikuttavaa budesonidia tai flutikasonia. Nyt on käytössä myös suussa hajoava budesoniditabletti. Vaikeimmissa tapauksissa käytetään systeemisesti vaikuttavaa kortisonihoitoa, Markku Voutilainen kertoo.

Eosinofiilinen esofagiitti on krooninen sairaus, joka vaatii pysyvän lääkityksen ja osalla potilaista tulehdusta hillitsevän ruokavaliohoidon.

Lääkehoidon lisäksi sairautta hoidetaan eliminoimalla ruokavaliosta oireita selkeästi aiheuttavat tai lisäävät ruoka-aineet. Leikkaushoitoa tarvitaan, jos ruokatorvessa todetaan kaventuma. Voutilaisen mukaan ruokatorvea voidaan laajentaa erikoisinstrumenteilla tähystyksen yhteydessä.

– Eosinofiilinen esofagiitti on krooninen sairaus, joka vaatii pysyvän lääkityksen ja osalla potilaista tulehdusta hillitsevän ruokavaliohoidon. EoE:n tunnistaminen ja erottaminen refluksitaudista on tärkeää, jotta potilaat saavat sairauteensa oikeanlaista ja riittävän tehokasta hoitoa, Voutilainen summaa.

Next article