Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Gluteeniton ruokavalio on keliakian ainoa hoitomuoto
Erityisruokavaliot

Gluteeniton ruokavalio on keliakian ainoa hoitomuoto

gluteeniton-ruoka-keliakia-keliaakikko
gluteeniton-ruoka-keliakia-keliaakikko
Kuvat: Unsplash ja Keliakialiitto

Sanna Arnala

ravitsemusasiantuntija, Keliakialiitto

Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin sisältämän proteiinin, gluteenin, aiheuttama elinikäinen sairaus. Keliakian ainoa hoitomuoto on gluteeniton ruokavalio.

Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Sanna Arnala kertoo, että gluteenia sisältävien viljojen – vehnän, ohran ja rukiin – sijasta keliaakikon ruokavalioon voi kuulua muun muassa maissia, hirssiä, tattaria, riisiä ja kvinoaa.

– Koska gluteeniton ruokavalio on elinikäinen, sitä ei pitäisi alkaa noudattaa kokeeksi esimerkiksi vatsaoireisiin ennen kuin keliakian mahdollisuus on pystytty poissulkemaan, Arnala muistuttaa.

Keliaakikkojen perusruokavalio on viljoja lukuun ottamatta suomalaisten ravitsemussuositusten mukainen.

Kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä kuusi kourallista päivittäin ja viljatuotteita pitäisi saada 6-9 annosta joka päivä. Niiden lisäksi keliaakikon monipuolinen perusruokavalio sisältää hyviä kasvi- tai eläinkunnan proteiininlähteitä, pehmeitä rasvoja ja maitotuotteita tai kasvipohjaisia, maitoa korvaavia valmisteita.

– Viljatuotteilla tarkoitetaan keliaakikon kohdalla esimerkiksi gluteenitonta kaurapuuroa, mysliä tai gluteenitonta leipää. On tärkeää, että keliaakikot huolehtivat riittävästi kuidunsaannista, koska sillä on kokonaisvaltaisia vaikutuksia terveyteen ja suoliston hyvinvointiin. Kun ruokavalio on riittävän monipuolinen, ravintolisiä ei tarvita, Arnala vakuuttaa.

Lisätietoja: keliakialiitto.fi

Next article