Etusivu » Vatsa ja suolisto » Suoliston terveydestä kannattaa olla kiinnostunut
FODMAP

Suoliston terveydestä kannattaa olla kiinnostunut

suolisto
suolisto
Parhaimmillaan suolistosta huolehtiminen johtaa elämäntapoihin, joista on kokonaisvaltaisesti iloa mielelle, keholle ja suolistomikrobistolle. Kuva: Getty Images

Leena Putkonen 

vatsa- ja suolistovaivoihin
erikoistunut laillistettu
ravitsemusterapeutti

Kun ihmisen geenit kartoitettiin, ajateltiin, että tuon tiedon avulla saamme kuriin ihmispoloja vaivaavat sairaudet. Todellisuus osoitti toisin. Terveytemme on nimittäin kytköksissä kehomme kanssa symbioosissa eläviin mikrobeihin.

Dysbioosi on suolistomikrobiston epätasapainotila. Tämän tiedetään liittyvän moneen yleiseen sairauteen. Yksi näistä on ärtyvä suoli, joka vaivaa noin joka kymmenettä henkilöä. Ärtyvän suolen taustalla voi olla muitakin mekanismeja kuin dysbioosi, mutta suolistomikrobistolla on silloinkin roolinsa oireiden synnyssä. 

Oli dysbioosia tai ei, suolistomikrobistosta kannattaa pitää huolta. Lääkkeiden runsas tai epätarkoituksenmukainen käyttö voi muokata suolistomikrobistoa epäsuotuisaan suuntaan. Lääkkeitä tarvitaan, mutta niiden hyödyt ja haitat tulisi huolellisesti punnita.

Muun muassa kasvikset, hedelmät, marjat ja palkokasvit tekevät hyvää suolistolle. Kuva: Unsplash

Tehokkaimmaksi suolistomikrobiston positiiviseksi muokkaajaksi tiedetään ruokavalio. Suoliston hyödyllisiä bakteereita kannattaa ruokkia syömällä monipuolisesti ja kasvisvoittoisesti. Sen sijaan ruokavalio, johon kuuluu paljon pikaruokaa ja punaista lihaa sekä vähän kuituja ja kasviksia, ei tee hyvää suolistomikrobistolle.

Tutkimusten mukaan ruokarepertuaariin kannattaa sisällyttää viikkotasolla 30 erilaista kasviperäistä ruoka-ainetta. Kasvisten, hedelmien, marjojen, pähkinöiden, siementen, viljojen, palkokasvien ja suklaan kuitujen lisäksi niiden sisältämät antioksidantit tekevät hyvää suolistolle. Suolistomikrobit tuntuvat pitävän kasvi- ja kalaöljyistä, jotka ovat myös aivoille ja verenkiertoelimistölle suotuisia valintoja.

Tutkimusten mukaan ruokarepertuaariin kannattaa sisällyttää viikkotasolla 30 erilaista kasviperäistä ruoka-ainetta. 

Uusi ruokavalio voi villitä suolistomikrobeja ja hetkellisesti voi tuntua siltä, että suolisto-oireet jopa lisääntyvät. Tämä on normaalia. Oireet rauhoittuvat yleensä viikoissa.

Sen sijaan ärtyvää suolta sairastavilla totuttelu ei aina auta. Suolisto-oireita rauhoittava FODMAP-ruokavalio lieventää useimpien oireita. Lisäapua voi saada tietyistä vaivaan tutkituista probiooteista. FODMAP-ruokavalio on aina yksilöllinen ja se kannatta toteuttaa edellä kuvailtujen periaatteiden mukaan – monipuolisesti ja kuitupitoisesti.

Yhteys luontoon

Yksi suolistoterveyteen vaikuttava tekijä voi yllättää, nimittäin luontoyhteys. Maaperän bakteereille altistuminen etenkin lapsuuden ensivuosina, näyttävät vahvistavan kehittyvää vastustuskykyä. Aikuistenkin kannattaa hakeutua luonnon helmaan, sillä stressi ja kiire helpottuvat esimerkiksi metsässä tai puistossa. Se on hyvästä, sillä stressi pahentaa vatsa- ja suolistovaivoja eikä se tee hyvää mikrobistollekaan.

Parhaimmillaan suolistosta huolehtiminen johtaa elämäntapoihin, joista on kokonaisvaltaisesti iloa mielelle, keholle ja suolistomikrobistolle.

Next article