Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » IBD:tä sairastava Elmo Lakka: ”En koe, että sairauteni on este millekään urheilulle”
IBD

IBD:tä sairastava Elmo Lakka: ”En koe, että sairauteni on este millekään urheilulle”

Lakka kokee osaltaan näyttäneensä onnistuneen olympiavuoden 2021 kautta, ettei IBD tee urheilusta mahdotonta. Kuva: Iida-Lotta Juura

Kaikki sairaudet eivät näy päälle päin. IBD:tä sairastava yleisurheilija Elmo Lakka toivoo, että tietoisuuden lisääntyessä yhä useampi osaisi asettua sairastavan asemaan.

Ristiriitaiset tunnelmat. Siinä kaksi sanaa, joilla Lakka kuvailee ajatuksiaan saatuaan tietää sairastavansa IBD:tä eli tulehduksellista suolistosairautta. Tosin aivan varmaa ei vielä ole, onko kyseessä Chronin tauti vai haavainen paksusuolentulehdus.

– Toisaalta oli helpotus saada syy oireille, toisaalta taas järkytys saada diagnoosiksi parantumaton sairaus, jonka kanssa pitää yrittää selvitä, Lakka sanoo.

Lakalle ei vielä ole löytynyt täysin toimivaa lääkitystä, joka poistaisi vatsaoireet kokonaan. Oireiden jatkumisella on vaikutusta paitsi yleiseen vointiin ja jaksamiseen myös urheilu-uraan.

– Pahojen oireiden aikana suorituskyky ei tietenkään ole paras mahdollinen, kun kroppa käy taistelua itseään vastaan. 

Vaikka Lakkaa turhauttaa, että tehty työ valuu osittain treeneissä ja kilpailuissa hukkaan, hän ei kuitenkaan koe sairauden tekevän urheilusta mahdotonta.

– En koe, että sairauteni on este millekään urheilulle. Itse olen osaltani pystynyt näyttämään tämän onnistuneena olympiavuotena 2021.

Kuva: Iida-Lotta Juura

Hoitoon tarpeeksi varhaisessa vaiheessa

IBD on sairaus, joka ei välttämättä näy päälle päin. Lakan mukaan arvosteleminen ja tuntemuksien vähättely on tällöin muille ihmisille helppoa.

– Toinen kuitenkin käy veriripuloimassa kymmenenkin kertaa päivässä ja samalla ponnistelee viedäkseen arkea normaalisti eteenpäin. Ulkopuolinen voi vain yrittää kuvitella, mitä jaksamisen taso on silloin normaaliin verrattuna.

Tietämättömien kommentit harmittavat. 

– Kun joku sanoo, että hänelläkin on kerran ollut ripuli ja minun kannattaisi kokeilla siihen sitä tai tätä, ei se mitenkään auta. Tietoisuuden lisääminen on hyväksi, jotta yhä useampi osaa asettua sairastuneen tai tämän läheisen asemaan, Lakka muistuttaa.

Muita IBD:tä sairastavia Lakka kehottaa kuulostelemaan omaa vointiaan ja hakeutumaan tarpeeksi varhaisessa vaiheessa hoidettavaksi.

– Näin tilanne ei pääse pahenemaan tai pitkity turhaan. Elämästä pitää kaikesta huolimatta nauttia. Sairaus ei määritä meitä millään tavalla, vaikka se kulkisikin matkassa lopun elämää.

Next article