Etusivu » Diabetes » Diabeteksen hoito mullistuu teknologian kehittyessä
Diabeteksen hoito

Diabeteksen hoito mullistuu teknologian kehittyessä

Medtronic Finland Oy
Medtronicin MiniMed 780G -insuliinipumppujärjestelmä annostelee perusinsuliinin lisäksi tarvittaessa myös korjausannosta. Kuva: Medtronic Finland Oy
Kaupallinen yhteistyö:
Medtronic Finland Oy
Medtronicin MiniMed 780G -insuliinipumppujärjestelmä annostelee perusinsuliinin lisäksi tarvittaessa myös korjausannosta. Kuva: Medtronic Finland Oy
Kaupallinen yhteistyö:

Anna-Kaisa Tuomaala

lastenendokrinologi, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Diabeetikot ja tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten vanhemmat ovat vaativan hoidon äärellä annostellessaan insuliinia. Nyt hoitoa voidaan helpottaa älykkäällä insuliinipumpulla, jota kutsutaan myös keinotekoiseksi haimaksi.

Tyypin 1 diabetekseen sairastutaan yleensä jo lapsena, mutta yhä enenevästi myös aikuisena. Sairaudessa on kyse autoimmuunitulehduksesta, jonka seurauksena insuliinin tuotanto loppuu asteittain soluissa.

– Oireina ovat yleensä kova jano, tihentynyt virtsaaminen, yökastelu sekä laihtuminen, sanoo lastenendokrinologi Anna-Kaisa Tuomaala Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Näin syntyi älykäs insuliinipumppu, joka laskee glukoosi-sensorikäyrän mukaan verensokerin ennusteen viiden minuutin välein.

Diabetes todetaan veri- tai virtsakokeella. Tyypin 1 diabetes diagnoosin jälkeen potilaalle aloitetaan insuliinin korvaushoito.

– Insuliinia ei voi ottaa suun kautta, sillä insuliini on peptidihormoni, joka menee vatsassa rikki. Sen vuoksi insuliinia pitää pistää, Tuomaala selventää.

Lääkäri kertoo, että elimistössä on hieno mekanismi insuliinin eritykseen, mutta silloin kun ihminen pistää insuliinin itse, on vaarana, että verensokerissa tulee nousuja tai laskuja aterioiden jälkeen.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen

Älykäs insuliinipumppu annostelee insuliinin usein

Kaikkien ihmisten insuliinin tarpeeseen vaikuttavat monet eri asiat, kuten rasvat, proteiinit, hormonit, jopa sen hetkiset tunteet.

– Tyypin 1 diabeteksen hoitamisessa ei siis pidä paikkansa se, että riittää, kun vain pistää insuliinin. Ihmisen insuliinin todellista tarvetta on hyvin vaikea laskea.

Laitevalmistajat ovat jo pitkään kehittäneet älykästä insuliinipumpputeknologiaa tuoden markkinoille vaihe vaiheelta kehittyneempiä laitteita. Tyypin 1 diabeteksen hoitamisen hankaluuden vuoksi syntyi myös We are not waiting -niminen diabeetikkojen ja diabetesta sairastavien lasten vanhempien järjestö. Sen tavoitteena oli kehittää algoritmi, joka mahdollistaisi insuliinin todellisen tarpeen laskemisen paremmin.

– Nyt markkinoille on saatu älykäs insuliinipumppu, joka laskee glukoosisensorikäyrän mukaan verensokerin ennusteen viiden minuutin välein. Sen mukaan se antaa tai on antamatta insuliinia.

Älykkään insuliinipumpun uusin kaupallinen versio on Medtronicin MiniMed 780G -insuliinipumppujärjestelmä. Se annostelee perusinsuliinin lisäksi tarvittaessa myös korjausannosta, jolloin esimerkiksi ateriasta saatavia hiilihydraatteja ei tarvitse laskea tarkkaan etukäteen.

Kun laite annostelee insuliinia pienen määrän lyhyin väliajoin, lopputulos on huomattavasti stabiilimpi kuin kerralla suuremman määrän pistettäessä.

Tuomaalan mukaan Medtronicin MiniMed 780G -insuliinipumppujärjestelmän avulla päästään jo lähelle terveitä verensokeriarvoja.

Tutustu edistyksellisimpään insuliinipumppujärjestelmäämme MiniMed™ 780G:hen >>

Next article