Tyypillisesti ikääntymiseen liittyvä sairaus voi tulla periaatteessa mihin niveleen tahansa. Sormien ja varpaiden pikkunivelissä se aiheuttaa kipua ja ikävää toiminnallista haittaa.

Kysyimme käsikirurgian erikoislääkäreiltä, HUS:issa työskentevältä Simo Mattilalta ja Sairaala Neon Mark Rawlinsilta, miten pikkunivelten artroosi eli nivelrikko diagnosoidaan ja miten sitä hoidetaan.

 

Kuinka yleinen pikku nivelten artroosi oikein on?

Simo: Hyvin yleinen. Valtaosalla ikääntyvistä on nivelissä artroosin aiheuttamia muutoksia, mutta läheskään kaikki eivät oirehdi. Sairaus oireilee nivelten kipuna, jäykkyytenä ja turvotuksena.

Mark: Käden pikkunivelten artroosi on hyvinkin yleistä ja yllättävän nuorilta potilailta löytyy muutoksia. Sairaus diagnosoidaan oireiden ja röntgenkuvan perusteella.

 

Miten pikkunivelten artroosia hoidetaan?

Simo: Lääkehoito aloitetaan usein parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä. Nivelen rauhoittaminen rasituksen keventämisellä tai lastalla on usein hyödyllistä ja kortisonipistoksista voi joskus saada avun. Hankalaan pitkäaikaiseen oireiluun tarvitaan yleensä leikkaushoitoa.

Mark: Lääkkeiden lisäksi pikkunivelrikkoa voidaan hoitaa muun muassa fysioterapialla, lämpö- ja sähköhoidoilla, glukosamiiniravintolisällä sekä erilaisilla pistoshoidoilla. Mikäli nivelrikkokipu ei ole muutoin hallittavissa tai se hankaloittaa arjessa tai työssä selviytymistä, voidaan harkita leikkaushoitoa.

 

Mitä leikkauksessa tapahtuu?

Simo: Leikkausvaihtoehto riippuu operoitavasta nivelestä. Esimerkiksi peukalon tyviniveleen ja rystysniveliin voidaan tehdä muovausleikkaus tai asentaa proteesi. Muihin pikkuniveliin tehdään yleensä jäykistysleikkaus.

Mark: Hyvin karkeasti sanottuna käden pikkunivelten artroosin hoidossa on kolme erilaista leikkausvaihtoehtoa: jäykistys, muovaus tai keinonivel. Se, mikä näistä valitaan, riippuu hoidettavasta nivelestä, potilaasta ja potilaan toivomuksista.

 

Miltä nivelrikon hoidon tulevaisuus näyttää?

Simo: Isoja muutoksia hoitomuodoissa ei ole näköpiirissä. Lukuisia eri proteeseja kehitellään ja muun muassa elimistöön liukenevien proteesien kehitys on mielenkiintoisessa vaiheessa.

Mark: Kantasolututkimusta tehdään valtavasti ympäri maailmaa. Niistä odotetaan löytyvän vastaus monen sairauden hoitoon. Tulevaisuudessa kantasoluja voidaan kenties ruiskuttaa nivelrikon vaurioittamaan niveleen, johon solut kasvattavat uuden, terveen ruston. Siihen on kuitenkin vielä pitkä matka.