Skip to main content
Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Liikunta suojaa nivelrikolta
Nivelrikko

Liikunta suojaa nivelrikolta

Vaurioitunut rusto häiritsee nivelen toimintaa ja aiheuttaa liikekipua, leposärkyä, turvottelua ja ylimääräistä nivelnesteen kertymistä. Kuva: Getty Images

Tapio Kallio 

ortopedian erikoislääkäri

Nivelrikkoon ei ole parantavaa hoitoa. Helpoin tapa ehkäistä sekä itsehoitaa nivelrikkoa on säännöllinen, sopiva liikunta sekä ylipainoisilla painon pudottaminen.

Nivelrikko eli artroosi on maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikko mielletään koko nivelen sairaudeksi, sillä se voi aiheuttaa muutoksia paitsi nivelrustossa myös luussa ja nivelkapselissakin. 

– Tavallisimmin nivel rakentuu kahden luun päissä oleville rustopinnoille, jotka terveinä mahdollistavat nivelen jouhevan liikkeen. Nivelrikossa rustot ohentuvat ja lohkeilevat paljastaen lopulta luupinnan, ortopedian erikoislääkäri Tapio Kallio sanoo. 

Vaurioitunut rusto häiritsee nivelen toimintaa ja aiheuttaa liikekipua, leposärkyä, turvottelua ja ylimääräistä nivelnesteen kertymistä. Myös nivelen virheasento on Kallion mukaan mahdollinen. 

– Mekaanisten ongelmien lisäksi voi usein esiintyä tulehdusta. Yksittäisinä tai yhdessä esiintyville oireille on tyypillistä vaihtelu ja oirejaksojen aaltomaisuus.

Runsas ylipaino alaraajojen nivelrikon yksi taustatekijä

Nivelrikkodiagnoosi perustuu potilaan oirekuvaukseen, lääkärin tekemään kliiniseen tutkimukseen ja radiologisiin kuvantamisiin. Laboratoriotutkimukset eivät suoraan paljasta nivelrikkoa, mutta niiden avulla voidaan poissulkea muita sairauksia.

– Nivelrikko on monitekijäinen sairaus, jossa perintötekijöillä on vahva osuus. Toisaalta yksi mahdollinen osatekijä etenkin alaraajojen nivelrustojen kulumisen taustalla on ylipaino, Kallio kertoo. 

Kallio korostaa liikunnan merkitystä nivelrikon ennaltaehkäisyssä. 

– Nivelrikkoa korjaavaa tai parantavaa hoitokeinoa ei ole. Paras tapa suojata niveliä on harrastaa säännöllisesti sopivaa liikuntaa.

Nivelrikon hoito perustuu ennen kaikkea kuntoutukseen eli liikkuvuuden ylläpitoon sekä niveltä tukevien lihasvoimien vahvistamiseen ja säilyttämiseen.

– Oireita voidaan lievittää lääkityksellä sekä rajoittamalla nivelten kuormitusta. Mikäli oireet ovat pitkäkestoiset ja aiheuttavat merkittävää haittaa, on kulunut nivel mahdollista vaihtaa tekoniveleksi, Kallio sanoo.

Niveleen pistettävät injektiot saattavat Kallion mukaan lievittää oireita joksikin aikaa ja mahdollistaa kuntoutuksen, mutta tulokset niiden tehosta vaihtelevat.

– Paikallisesti käytettävät voiteet ja geelit saattavat lievittää osaa oireista, ja niitä voi hyvin kokeilla vähäisen sivuvaikutusprofiilinsa vuoksi. 

Next article