Skip to main content
Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Selkärankareuma on mahdollista saada oireettomaksi
Reumasairaudet

Selkärankareuma on mahdollista saada oireettomaksi

selkärankareuma
selkärankareuma
Kuva: Getty Images

Yli kolmannes suomalaisista kärsii erilaisista selkäkivuista. Heistä noin 40 000 sairastaa selkärankareumaa tai sen esiastetta spondylariittia, jonka oireet ja hoito poikkeavat merkittävästi muista selkävaivoista.

Selkärankareuma on mahdollista saada oireettomaksi

Kun sairaus löydetään ajoissa, valtaosa potilaista saadaan lääkkeiden avulla oireettomiksi, ja he voivat jatkaa elämäänsä, vaikka huippu-urheilijoina.

Selkärankareuman tunnistaminen ja hoito alkaa usein terveyskeskuksesta. Kipua hoidetaan ensin tulehduskipulääkkeen ja liikunnan avulla, mikä riittääkin hoidoksi valtaosalle potilaista. Kolmasosalla oireet kuitenkin jatkuvat, ja silloin tehdään lisätutkimuksia kuvantamisen avulla. Magneettikuvassa näkyvä luutulehdus selittää kivun ja diagnoosi on selvä.

Biologiset lääkkeet tehoavat jopa 80 prosentilla potilaista.

– Silloin puhutaan alkavasta selkärankareumasta eli spondylartriitista. Sen hoito alkaa reumalääkkeillä ja fysioterapialla. Mutta puolet porukasta ei saa tästä riittävää apua, ja silloin turvaudutaan uudempaan hoitoon, biologisiin lääkkeisiin, joita on ollut saatavilla viimeiset 15 vuotta, Hyksin reumatautien erikoislääkäri Dan Nordström kertoo.

Biologiset lääkkeet ovat proteiinituotteita, jotka salpaavat tulehduksen välittäjäaineita ja sammuttavat tulehduksen.

– Ne tehoavat jopa 80 prosentilla potilaista, Nordström iloitsee.

Jäykistävien selkäoireiden lisäksi noin 40% selkärankareumapotilaista saa myös raajanivel- ja jänteiden oireita. Jos polvissa, nilkoissa tai lonkissa on ollut kytevää tulehdusta vuosia, ne ovat voineet vaurioitua pahasti.

– Jos on pitkälle edennyt selkärankareuma, tauti on jäykistänyt ja tehnyt tuhojaan jo vuosia ennen kuin siihen on löytynyt oikea lääke. Potilailla, jotka ovat sairastuneet ennen biologisten lääkkeiden tuloa, voi olla leikkaustarvetta kuten esimerkiksi proteesitarvetta polvissa tai lonkissa. Mutta jos sairastuu tänään, niin on suuri todennäköisyys, että potilas saadaan täysin oireettomaksi, Nordström vakuuttaa.

Next article