Skip to main content
Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Vinkkejä jalkojen hoitamiseen
Jalkojen hyvinvointi

Vinkkejä jalkojen hoitamiseen

jalkojen-hoitaminen
jalkojen-hoitaminen
Kuvat: Getty Images ja Matti Saari

Emma Laakkio

jalkaterapeutti, Espoon Jalkaterapia Team

Moni meistä arkailee jalkojensa paljastamista. Syynä saattaa olla sisäänkasvanut varpaankynsi, kynsisieni tai jalassa olevat syylät.

Sisäänkasvanut varpaankynsi voi olla kivulias vaiva. Se aiheutuu yleensä siitä, että kynnen reuna on leikattu liian lyhyeksi. Kynsi tulisi leikata aina varpaanpään malliseksi.

– Varpaanpää on oikeastaan aika suora, joten kynnenkin tulisi olla suora, Espoon Jalkaterapia Teamissa työskentelevä jalkaterapeutti Emma Laakkio sanoo.

Pitkällä aikavälillä myös korkokengät tai liian pienet kengät voivat vaikeuttaa kynnen normaalia kasvua. Jos sisäänkasvanut varpaankynsi menee pahaksi, jalkaterapeutti voi suojata kynsivallin kuitueristeellä ja kynnen kasvua voidaan oikaista jousen avulla.

– Pahimmassa tapauksessa sisäänkasvanut kynsi voi tulehduttaa kynsivallin, joten kynsi kannattaa kyllä hoitaa, Laakkio sanoo.

Kynsisieni puolestaan on ennen kaikkea esteettinen riesa. Kynsisienen tunnistaa siitä, että kynsi on yleensä paksuuntunut ja värjäytynyt kellertäväksi.

– Tavallisimmin kynsisieni tarttuu yleisistä kosteista tiloista, kuten uimahalleista. Niissä kannattaa käyttää suihkutossuja, jalkaterapeutti neuvoo.

Kynsisienen hoitamiseksi on olemassa suun kautta otettavia lääkekuureja ja ulkoisia aineita, kuten kynteen laitettavia lakkoja. Jos käyttää ulkoisia hoitotuotteita, kynnen pintaa pitäisi rikkoa hoidon aikana, jotta kynsisientä poistava aine pääsee vaikuttamaan oikeaan paikkaan.

Kynsisienen hoitaminen vaatii usein pitkäjänteisyyttä. Jos ei itse saa viilattua kynttä ohuemmaksi voi käydä jalkaterapeutin luona jalkojenhoidossa.

Virus aiheuttaa syylän

Kolmas häveliäisyyttä aiheuttava vaiva jaloissa on jalkasyylä. Jalkasyylä johtuu viruksesta. Se voi olla kipeä, jos se on jalkapohjassa.

Syylän poistamiseksi on olemassa erilaisia hoitokeinoja, kuten sen jäädyttäminen.

– Jalkapohjassa olevan syylän ympärille kasvaa usein kovettumaa, joka hankaloittaa syylän tunnistamista.

Jos kokee vaikeaksi erottaa, onko jalassa syylä vai känsä, voi tehdä yksinkertaisen testin. Kun syylää puristaa reunoista siinä tuntuu kipua. Känsä puolestaan kipeytyy, jos sitä painaa kohtisuoraan.

Laakkio muistuttaa, että jalkojen ihosta ja varpaiden kynsistä kannattaa pitää huolta. Jalkojen vesipesu, huolellinen kuivaus sekä jalkapohjien rasvaus on hyvä tehdä päivittäin.

Next article