Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Sähköpyörätuoli auttaa, jos liikuntakyky normaalilla pyörätuolilla on vaikeaa
Terveysteknologia

Sähköpyörätuoli auttaa, jos liikuntakyky normaalilla pyörätuolilla on vaikeaa

Kuva: Getty Images

Sähköiset apuvälineet helpottavat itsenäistä toimintaa arjessa silloin, kun oma toimintakyky ei riitä.

Sähköpyörätuoli on tärkeä apu muun muassa silloin, jos jalat eivät toimi tai on jokin neurologinen halvaustila. Perustason laite voi olla hyvin yksinkertainen, ja sitä ohjataan käsikäyttöisellä joystickilla. Sähköpyörätuoliin on mahdollista liittää lisätoimintoja, kuten istuimen sähköiset säädöt, hissi tai jalkalaudat.

– Ohjaustapa voi olla myös imupuhallus, leukaohjaus tai yhdellä jalalla ajettava joystick, lisää apuvälineteknikko Mikko Hautere.

Sähköpyörätuoleja ladataan automaattisella laturilla. Lataus kannattaa tehdä pitkäkestoisesti yön yli. Yhdellä latauksella väline kulkee laitteesta riippuen noin 15- 40 kilometriä.

– Jos matka uhkaa keskeytyä akun tyhjennyttyä, lisää virtaa voidaan ladata keskellä päivää. Lataus tehdään samoin kuin vaikkapa matkapuhelimissa, neuvoo Hautere.

Liikkumista helpottavia vaihtoehtoja on monia

Joillekin sopivampi apuväline on sähköinen mopedi. Tämä sopii Hautereen mukaan esimerkiksi henkilölle, joka voi osittain kulkea itse tai rollaattorin avulla lyhyitä matkoja, mutta tarvitsee kauppamatkalle enemmän apua. Sähköisellä laitteella voi ajaa sisätiloissakin.

Normaalin käsikäyttöisen pyörätuolin kelausta voidaan keventää asentamalla siihen moottorilla varustetut pyörät. Istuja käyttää aktiivisesti omia käsiä, mutta saa lisävoimaa kelausliikettä vahvistavasta sähköisestä moottorista.

Lue myös: Nykyteknologia antaa mahdollisuuksia ikääntyneen turvallisempaan arkeen

– Jokainen pyörätuolin käyttäjä hyötyy sähköisestä apuvälineestä. Se lisää liikkumismahdollisuuksia ja ennaltaehkäisee kulumia ja rasitusvammoja, Hautere muistuttaa.

Käytännössä sähköiset apuvälineet kuuluvat julkisen terveydenhuollon piiriin. Tarpeen mukainen laite saadaan käyttöön niin pitkäksi aikaa, kun tarvitaan ja se voidaan vaihtaa tilanteen muuttuessa. Laitteita voi hankkia myös yksityisesti.

Next article