Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Bioaktiivinen nivelkollageeni haastaa perinteiset nivelkipulääkkeet
Nivelrikko

Bioaktiivinen nivelkollageeni haastaa perinteiset nivelkipulääkkeet

nivelkollageeni
nivelkollageeni
Kuva: Adobe Stock

Kollageeni on ihmisen tukikudoksen keskeinen proteiini. Se pitää nivelet, lihakset ja luuston vahvoina ja ihon kimmoisana. Tukikudokset heikkenevät ihmisen ikääntyessä, ja 25 ikävuoden jälkeen elimistön oma kollageenin tuotanto alkaa hiipua 1-2 prosentin vuosivauhdilla.

Kollageenivaraston kulumiseen voi vaikuttaa itse omilla terveillä elintavoilla, liikunnalla ja ravinnolla. Ruoasta ei kuitenkaan saa kollageenia riittävästi, sillä ruoansulatus ei kykene hajottamaan sitä niin pieniksi peptideiksi, että ne imeytyisivät tehokkaasti elimistöön.

Magneettikuvista on voitu todeta, että bioaktiivista nivelkollageenia säännöllisesti käyttäneillä nivelrusto on vahvistunut.

– Perinteisten kollageenivalmisteiden on uskottu korvaavan sellaisenaan iän mukana syntyvän kollageenivajeen. Nykytiedon valossa tämä on kuitenkin kyseenalaistettu. Uudella tulokkaalla, bioaktiivisella kollageenilla, on toinen vaikutusmekanismi. Erittäin pieninä, noin 3000 Daltonin kokoisina peptideinä, sen on osoitettu imeytyvän ruoansulatuksesta verenkiertoon ja hakeutuvan kohde-elimeen.

Pienet peptidit stimuloivat kohde-elimen toimintaa, jolloin sen oma kollageenin tuotanto lisääntyy, kertoo farmaseutti Jarmo Hakala.

– Puhutaan uuden sukupolven kollageenista, josta on olemassa eri valmisteet nivelille, iholle ja lihaksille. Kliinisissä kaksoissokkotutkimuksissa puolet saivat bioaktiivista kollageenia ja puolet lumevalmistetta. Heillä, jotka käyttivät tutkimuksissa bioaktiivista kollageenivalmistetta, tutkimustulokset olivat myönteisiä, Hakala toteaa.

Nivelet tarvitsevat kollageenistimulaatiota voidakseen hyvin

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, joka aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä nivelissä. Esimerkiksi lonkkanivelrikosta kärsii viidennes yli 75-vuotiaista ja polven nivelrikosta jopa 32 prosenttia yli 75-vuotiaista naisista ja 16 prosenttia saman ikäluokan miehistä.

Lue myös: Liikunta ei lopu rustovaurioon.

Nivelrikon ja urheiluvammojen aiheuttamaa kipua on perinteisesti pyritty lievittämään tulehduskipulääkkeillä, joilla voi olla voimakkaitakin haittavaikutuksia, kuten vatsan ärsytystä tai maksan rasitusta. Hakalan mukaan bioaktiivinen nivelkollageeni on ensimmäinen haittavaikutukseton, mutta toimiva vaihtoehto nivelongelmista kärsiville:

– Tutkimuksiin osallistuneiden magneettikuvista on voitu todeta, että bioaktiivista nivelkollageenia säännöllisesti käyttäneillä nivelrusto on vahvistunut. Ruston vahvistuessa nivelkivut vähenevät. Merkittäviä tuloksia on yleensä havaittu kuuden kuukauden kuluessa käytön aloituksesta.

Next article