Skip to main content
Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Äänikirjat ja hevimusiikki siivittävät Pekka Poudan kuntotreenejä
Selkärankareuma

Äänikirjat ja hevimusiikki siivittävät Pekka Poudan kuntotreenejä

Pekka Pouta
Pekka Pouta
Kuva: MTV3

Lähes koko elämänsä selkävaivojen kanssa painiskellut Pekka Pouta on siinä onnellisessa asemassa, että mitään todella vakavia ongelmia niistä ei ole aiheutunut. Kuntoilu ja liikkuminen ylipäätään pitävät häneltä nyt selkä- ja muut vaivat loitolla.

Selän leikkaushoitoa Poudan ei ole tarvinnut miettiä, mutta kaikkea pientä kyllä on vuosien aikana löytynyt. On muun muassa epäilty selkärankareumaa iriitin vuoksi. Iriitti on silmän värikalvon tulehdus, joka usein kulkee yhdessä selkärankareuman kanssa.

– Yhdessä vaiheessa koin keskellä yötä herättäviä yläselän kipuja, jotka viittasivat selkärankareumaan, mutta selvisin oireista liikkumisella. Alaselkäkipujakin oli jossain vaiheessa. Se oli hankala vaiva ja eniten työtä vaativa, hän aloittaa.

Yläselkäkipuihin Poudalla riittää usein pelkkä käsien pyörittäminen pari kertaa päivässä, mutta alaselän kuntoutuksessa hän sanoo tehneensä virheitä:

– En käytännössä harrastanut mitään liikuntaa, kunnes 30-vuotiaana alkoi olla pakko. Alaselän mennessä huonoon kuntoon jouduin hakemaan apua fysioterapeutilta. Sain kunto-ohjeita, joita tarkistetaan aina oireiden ilmetessä.

Nykyään käyn kuntosalilla, sillä Sini-koiran kanssa kotona jumppaaminen ei onnistu.

Pouta on huomannut, että liikkumisen tapoja on hyvä vaihtaa sen mukaan, mikä selälle on tuntunut parhaiten kuntouttavalta. Pouta  on esimerkiksi juossut maratonia, mutta iän karttuessa se alkoi aiheuttaa selälle ongelmia, jolloin hän tiedosti tarvitsevansa yksipuolisen juoksun lisäksi lihashuoltoa.

– Yksipuolisessa pitkäkestoisessa treenissä ollaan tilassa, jossa aletaan kannibalisoida omia lihaksia. Itsekin huomasin, että osa tukilihaksistani alkoi surkastua, kun en pitänyt niistä huolta. Sitä kautta jouduinkin jälleen selkähoitokuurille, hän kertoo.

Musiikki on kuntotreenissä tempon ylläpitäjä

– Nykyään käyn kuntosalilla, sillä Sini-koiran kanssa kotona jumppaaminen ei onnistu, hän naurahtaa.

Selkävaivaisille suunnatut jumpat ja kunto-ohjelmat Pouta kokee yksitoikkoisina ja jopa puuduttavina ja keksi tehokkaan keinon saada salitreeninkin lihaskuntotoistot kulkemaan:

– Salilla voin keskittyä ilman häiriöitä ja äänikirja auttaa tylsiin hommiin. Äänikirjat sopivat rauhalliseen rasvanpolttosykkeeseen ja lihastreeniin sekä hidastempoiseen juoksulenkkiin. Olen kuunnellut niitä jo yli 15 vuotta aina siitä lähtien, kun niitä sai c-kaseteilla, hän muistelee.

Poudalla on parhaillaan menossa Välskärin kertomuksia, jossa hän on ”suunnilleen osassa 470”. Seuraavaksi varauksessa on Dorothy Sayersin BBC:n dramatisoima dekkari.

– Äänikirjojen kuunteleminen on ilmainen harrastus, sillä jokaisella on jo matkapuhelin niiden lukemiseen. Suosittelen ehdottomasti kuuntelemaan myös Radioteatterin Knalli ja sateenvarjo – kuunnelmia!

Kun on aika nostaa pulssia, Pouta vaihtaa hevimusiikkiin:

– Aerobinen treeni kulkee hevillä. Erityisesti Slayer ja Sepultura sekä ACDC toimivat hyvin. Tärkeää on, että rytmi on nopea, hiukan sydämen pulssia nopeampi.

Alkukesäisen hellepäivän alkaessa on sekä meteorologilla että työparillaan Sini-koiralla työpäivä jo pulkassa. Haastattelun jälkeen he ottavatkin suunnan Arabian rantaan, jossa Sini pääsee virkistymään vielä viileässä meressä.

Lue myös: Omaa selkää kannattaa rakastaa.

Next article