Skip to main content
Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Painehaava voi tulla salakavalasti
Haavanhoito

Painehaava voi tulla salakavalasti

Liikuntarajoitteisia tiedotettava paremmin painehaavan mahdollisuudesta. Kuva: Getty Images 

Painehaava on usein hitaasti parantuva ja ikävä seuralainen. Tämän sai huolimattoman virheensä kautta kokea myös savonlinnalainen Pietari

– Kaikki sai alkunsa, kun MotoMedillä polkeminen aiheutti minulle pienen hiertymän pakaraan. Käynnistyi ikävä ketjureaktio, ja kesti kokonaiset puoli vuotta, ennen kuin haava oli täysin parantunut.

Duchennen lihasdystrofiaa sairastava savonlinnalainen Pietari kuvailee tällä tavoin syksyllä pari vuotta sitten saamaansa painehaavaa. Vaikka pyörätuolia käyttävä Pietari oli ollut tietoinen painehaavan mahdollisuudesta, ei hän silti uskonut sellaisen sattuvan omalle kohdalleen. 

– Minulla on esimerkiksi aina ollut pyörätuolissani istuintyyny, jonka tehtävä nimenomaan on ennaltaehkäistä painehaavoja, Pietari kertoo. 

Tapahtuman aikaan istuintyyny oli kuitenkin jo vanha, eikä sen vaihtamisesta uuteen tule kukaan toinen muistuttamaan. Pietarin mukaan asioista täytyy huolehtia itse.

– Kun arjessa kuitenkin on paljon asioita, kuten henkilökohtaisten avustajien työnantajuus, ei kaikkea vaan muista. Otin kuitenkin opikseni ja minusta on nyt tullut paljon tarkempi seuraamaan tilannetta haavojen ja hiertymien osalta, Pietari sanoo. 

Liikuntarajoitteisia tiedotettava paremmin painehaavan mahdollisuudesta 

Aktiivisesti hoidettuna Pietarin saama painehaava alkoi vähitellen parantua ja pienentyä. Mitään pidempiaikaista ongelmaa ei haavasta hänelle onneksi jäänyt. 

– Saamani hoito oli asiantuntevaa ja tehokasta, sen osalta ei kyllä ole valittamista, Pietari kiittää.

Myös istumisen vähemmälle jättäminen edesauttoi paranemisprosessia, vaikkei ajatus ollutkaan aktiiviselle alle nelikymppiselle mieleen.  

– Lepääminen päivällä ei oikein sovi minulle, mutta painehaavan aikana oli aivan pakko pötköttää välillä, Pietari sanoo. 

Lue myös: Painehaava kiusasi Esko Janhusta – ”Ensimmäinen ilmestyi yllättäen”

Pietari toivoo, että liikuntarajoitteisia ja muita painehaavoja herkemmin saavia tiedotettaisiin aktiivisemmin painehaavoista ja niiden saamisen mahdollisuudesta. 

– Myös apuvälineiden tarvetta tulisi selvitellä tarkemmin ja tarjota niitä laajemmin tarvitseville.

Pietari on vuonna 1985 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Lue blogi Pietari.in

Next article