Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Nivelrikkoon on monia hoitomuotoja
Nivelrikko

Nivelrikkoon on monia hoitomuotoja

nivelrikko
nivelrikko
Kuva: Getty Images

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, joka aiheuttaa Suomessa lähes miljardin euron vuosikustannukset. Se on koko nivelen sairaus, joka voi aiheuttaa kipua sekä muutoksia niin nivelrustossa, luussa kuin nivelkapselissakin.

Mehiläisessä työskentelevä ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, professori Jari Salo kertoo, että ikääntymiseen liittyvä nivelrikko voi tulla mihin niveleen tahansa. Alaraajoissa se tulee yleisimmin polvi- ja lonkkaniveliin, joissa se hankaloittaa normaalia toimintakykyä ja voi olla hyvinkin kivulias. Yläraajoissa nivelrikko voi vaikuttaa muun muassa ranteen ja sormien toimintakykyyn.

– Aluksi nivelrikolle tyypillistä kipua ilmenee rasituksessa, mutta edetessään sairaus oireilee myös nivelten leposärkynä. Normaalipainoisena pysyminen, itselle sopivan liikunnan harrastaminen sekä nivelten liikelaajuuksista huolehtiminen ovat tehokkaimmat tavat ehkäistä nivelrikon etenemistä ja sen aiheuttamia kipuja, Salo toteaa.

Milloin lääkäriin?

Kun nivelkipu häiritsee merkittävästi liikkumista, päivittäisiä toimia tai jos nivelessä on leposärkyä, on syytä hakeutua lääkärille. Tutkimuksista lääkärin kliininen tutkimus on tärkein. Röntgentutkimus on kuvauksista yleensä riittävä eikä esimerkiksi magneettitutkimuksia juurikaan tarvita. Kartiokeilakuvaus on uusi menetelmä, jolla rustopaksuudet nähdään tarkasti polvesta ja nilkasta.

Tarvittaessa nivelrikkokivun lääkkeellinen hoito aloitetaan suun kautta otettavalla parasetamoli- tai tulehduskipulääkekuurilla.

– Näiden lisäksi osa potilaista hyötyy glukosamiinivalmisteista ja toiset saavat apua erilaisista luontaistuotteista, joita on valtavan suuri joukko. Nivelrikkokivun potilaskohtainen  lääkehoito perustuu pitkälti hoitokokeiluihin. Nivelrikko on heterogeeninen ryhmä tiloja, jossa kaikille toimivaa lääkehoitoa ei ole olemassa, Salo kertoo.

Apua pistoshoidoista

Kipulääkkeiden, glukosamiinivalmisteiden ja luontaistuotteiden lisäksi nivelrikkoa voidaan hoitaa niveleen injektoitavilla lääkkeillä, kuten kortisonilla tai hyaluronaatilla.

– Kortisoni herättää ihmisissä paljon tunteita ja sitä pelätään – yleisesti ottaen kuitenkin turhaan. Kun jo loppuun kulunut polvi kipeytyy voimakkaasti ja kerää nestettä esimerkiksi poikkeuksellisen kovan rasituksen tai vääntövamman takia, kortisoni ja lepo toimivat sen hoidossa erittäin hyvin.

Lue myös: Bioaktiivinen nivelkollageeni haastaa perinteiset nivelkipulääkkeet

Hyaluronaatti on ruston rakenneosa ja sillä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Polveen injektoitavat hyaluronaattivalmisteet lievittävät kipua ja liukastuttavat nivelpintoja silloin, kun nivelrikko ei ole vielä edennyt liian pitkälle. Tällöin puhutaan usein vielä aktiivissa työiässä olevista potilaista.

– Hyaluronaattivalmisteiden antama apu vaihtelee yksilökohtaisesti. Niillä potilailla, joille valmisteista on apua, apu on merkittävä ja kestää muutamasta kuukaudesta jopa vuoteen, Salo kertoo.

Jos nivelrikkokipu ei ole muutoin hallittavissa tai jos niveleen on kehittynyt merkittävä liikerajoitus tai virheasento, lääkäri voi suositella potilaalle kirurgista hoitoa.

Next article