Skip to main content
Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Ylipaino huomattava nivelrikon riskitekijä
Nivelrikko

Ylipaino huomattava nivelrikon riskitekijä

Manninen suosittelee monipuolista liikuntaa myös liikapainon ehkäisemisen kannalta. Kuva: Getty Images

Mikko Manninen

ortopedian ylilääkäri

Oireita aiheuttavan nivelrikon ilmaantumisen todennäköisyys pienenee selvästi maltillisenkin painonpudotuksen myötä.

Liike on lääke – myös nivelrikon ennaltaehkäisyssä. Säännöllistä ja sopivasti kuormittavaa liikuntaa olisi hyvä harrastaa kaikissa elämänvaiheissa: sekä lapsuus- ja kasvuiässä että aikuisena ja seniori-ikäisenä. Ortopedian ylilääkäri Mikko Manninen kertoo sopivan liikkeen huoltavan nivelen rustoa, jolloin nivelen toiminnallisuus säilyy pitkään hyvänä.

– Rusto ei korjaa itseään, kuten esimerkiksi iho, joten siihen tuleva vaurio on aikuisiässä melko lailla korjautumaton. Niveleen voi kasvaa jonkin verran niin sanottua säierustoa, mutta se ei laadullisesti vastaa alkuperäistä. 

Rustolaaduissa on Mannisen mukaan paljon myös geneettisiä eroja.

– Joku saa geneettisessä arvonnassa hyvät rustot ja joku taas huomattavasti huonommat. Tässä merkittävä rooli on perusrakenneproteiinilla eli tyypin 2 kollageenilla. 

Glukosamiinia tai kondroitiinia sisältävistä ravintolisistä voi olla hyötyä

Manninen suosittelee monipuolista liikuntaa myös liikapainon ehkäisemisen kannalta. Ylipaino on huomattava riskitekijä erityisesti alaraajojen nivelrikossa ja lisää selvästi oireita aiheuttavan nivelrikon riskiä.

– On hyvä huomata, että pienikin painonpudotus voi oleellisesti vähentää esimerkiksi polvinivelrikko-oireita, Manninen sanoo. 

Myös glukosamiinia tai kondroitiinia sisältävillä ravintolisillä voi Mannisen mukaan olla nivelrikkoa sairastaville positiivinen vaikutus. 

– Varsinainen tutkimusnäyttö glukosamiinin tai kondroitiinin tehosta puuttuu, mutta on kuitenkin monia potilaspalautteita siitä, että subjektiivisesti nivelrikko-oireet helpottavat osalla potilaista ravintolisien aloittamisen myötä.

Tukea terveellisille elämäntavoille

Next article