Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Painehaava voi näyttää mustelmalta
Painehaava

Painehaava voi näyttää mustelmalta

Painehaavan tunnistaminen voi Kannuksen mukaan olla vaikeaa. Kuva: Getty Images

Sanna Kannuksen jalkapohjaan syntyi salakavalasti painehaava. Ilman tarkkaavaista fysioterapeuttia tilanne ei luultavasti olisi päättynyt hyvin. 

Kaikki alkoi faskiotomiasta seuranneesta peroneushermon halvauksesta, joka vei kolmekymppisen Sanna Kannuksen fysioterapeutin vastaanotolle vuonna 2018. Hoidon aikana fysioterapeutti kiinnitti huomiota Kannuksen jalkapohjaan ilmestyneeseen pieneen mustaan alueeseen, jota tämä ei itse ollut pannut merkille. 

– Selvisi, että jalan leikkauksen jälkeen jalkapohjaan oli päässyt syntymään painehaava. Ilmeisesti epäsopiva lasta ja huono verenkierto olivat tähän syypäänä, Kannus sanoo. 

Kannus on edelleen kiitollinen häntä hoitaneelle fysioterapeutille.

– Ilman hänen tarkkaavaisuuttaan asiassa olisi voinut käydä huomattavasti pahemmin. Nyt painehaavan jäljet ehdittiin siivota lyhyehkön leikkauksen aikana selkäydinpuudutuksessa. Parantuminenkin kävi muutamassa viikossa. 

Painehaavan tunnistaminen voi olla vaikeaa

Vastoin yleistä harhaluuloa painehaava voi syntyä kenelle tahansa iästä riippumatta. Kannus itse oli yllättynyt, miten helposti painehaava loppujen lopuksi kehittyi. Vaikkei hän joutunut pitämään lastaa jatkuvasti jalassaan, painehaava pääsi silti syntymään.

– Olin aiemminkin ollut suurin piirtein tietoinen, mikä painehaava on ja mistä sen voi saada. Silti olin ollut siinä luulossa, että painehaavan syntyminen vaatisi pidempiaikaista makoilua. Itse kun kuitenkin olin pääasiassa jalkeilla.

Tummaa aluetta voi helposti erehtyä luulemaan mustelmaksi.

Myös painehaavan tunnistaminen voi Kannuksen mukaan olla vaikeaa. 

– Tummaa aluetta voi helposti erehtyä luulemaan mustelmaksi. Minulla ei esimerkiksi ollut mitään oireita, jotka olisivat painehaavasta kielineet.

Mikä painehaava? 

Liikkumattomuus voi aiheuttaa painehaavan kenelle tahansa, myös terveelle ihmiselle. Painehaava voi syntyä muutamassa tunnissa esimerkiksi leikkauksen yhteydessä.

Iho alkaa painekohdassa ensin punoittaa, tämän jälkeen kudoksiin tulee turvotusta, ja lopuksi iho rikkoutuu. Painehaava on usein ainakin hieman kivulias. Pidemmälle kehittyessään ihorikosta syntyy vaikeasti hoidettava syvä haava, johon tämän lisäksi kehittyy usein myös bakteeri-infektio. Infektio voi hoitamattomana johtaa verenmyrkytykseen.

Liian moni kärsii painehaavoista, jotka oltaisiin voitu välttää

Miten terveydenhuollossa vastataan haasteisiin?

Next article