Etusivu » Kultaiset vuodet » Tutkimuksen avulla kohti koronakriisin ratkaisua
Sponsoroitu

Helsingin yliopiston tutkijat kehittävät uutta diagnostiikkaa ja lääkehoitoja, joilla etsitään ratkaisuja koronakriisiin. Tutkimuksen edistysaskeleet antavat toivoa kriisin ratkaisemisesta. Tutkijat ovat jo kehittäneet testin, jolla pystytään selvittämään taudin sairastaneet. 

Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahden mukaan yksi tärkeä kysymys on, miten tauti syntyy.   

– Useimmilla tauti ei aiheuta vakavia ongelmia, mutta osalla koronavirus johtaa kriittisiin oireisiin. Emme vielä tiedä, mistä tämä johtuu. Tämän ratkaiseminen voisi auttaa meitä kehittämään paremmin hoitoja siihen, että tauti ei kehittyisi niin vakavaksi riskiryhmienkään kohdalla, Vapalahti kertoo. 

Alustavissa vasta-ainetutkimuksissa on nähty, että ennustetta voidaan parantaa antamalla potilaille taudista toipuneen plasmaa. Tätä ei ole vielä todennettu riittävän suurella aineistolla, mutta se voisi olla yksi nopeista tavoista, joilla tautia voitaisiin hoitaa.

Lääkehoitojen lisäksi monia kiinnostaa, milloin rokote koronavirukseen on valmis.

– On jo olemassa useita rokotteita, jotka ovat valmiita testattavaksi. Tiedämme, mitkä osat viruksesta luovat immuniteettia ja ensimmäiset kokeet ihmisillä on aloitettu.

Arviot valmiin rokotteen valmistumisesta vaihtelevat Vapalahden mukaan puolesta vuodesta kahteen vuoteen. Keskeinen kysymys on, miten pitkään ihmisillä tehtävissä kliinisissä kokeissa menee ja mitä tuloksia niistä saadaan.

Tule mukaan ratkaisemaan kriisiä

Helsingin yliopistolla on kaksi tavoitetta: haluamme olla mukana ratkaisemassa akuuttia kriisiä sekä estää vastaavaa kriisiä puhkeamasta uudelleen. Nyt tehtävällä tutkimuksella on äärettömän suuri merkitys terveydenhuollon ja yhteiskuntien toimintakyvylle niin Suomessa kuin globaalisti.

Voit olla mukana tukemassa ratkaisujen löytymistä lahjoittamalla tutkimukselle. Lahjoituksilla on suuri merkitys nyt, sillä kiireellinen tutkimus tarvitsee myös rahoitusta nopeasti. Kiitos tuestasi.

Helsingin yliopistolla on Poliisihallituksen 21.12.2017 myöntämä rahankeräyslupa RA/2017/1340, joka on voimassa 1.1.2018 – 31.12.2022 koko maassa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kerätyt varat käytetään yliopistolain (558/2009) 2 §:ssa tarkoitettuihin tehtäviin. Helsingin yliopisto toteuttaa keräyksen itse.

Next article