Etusivu » Kultaiset vuodet » Kenkkumainen kynsisieni – ja miten siitä päästään
Jalkojen hyvinvointi

Kenkkumainen kynsisieni – ja miten siitä päästään

kynsisienen-hoito
kynsisienen-hoito
Parasta kynsi- sienen ennalta- ehkäisyä on jalkojen ihon sekä kynsien puhtaudesta ja hyvästä kunnosta huolehtiminen. Kuva: Getty Images

Kynsisienen hoito vaatii sitkeyttä, sillä paraneminen vie pitkään. Sieni ei kuitenkaan ole vaarallinen ja asiantuntijat auttavat sen hoitamisessa, sanoo jalkaterapeutti Erika Rautiainen.

– Lähes 10 prosentilla väestöstä esiintyy kynsisientä. Yleisintä se on keski-iän ylittäneillä miehillä, mutta sitä esiintyy kaikenikäisillä, kertoo jalkaterapeutti Erika Rautiainen Espoon Jalkaterapia Teamista.

– Kynsisienen tunnistaa muutoksista varpaan kynsissä, yleisimpänä kynnen paksuuntuminen ja värimuutokset valkoisesta keltaiseen tai ruskeaan. Värimuutokset voivat olla pieniä tai kattaa koko kynnen. Toisinaan kynsisieni aiheuttaa epämiellyttävää hajua. Kynsi voi olla todella kova tai helposti mureneva tai niitä molempia. Kynsi voi myös kipeytyä, jos se on niin reilusti paksuuntunut ja kova, että paine kynnen alla kasvaa. Joskus kynnestä otetaan sieninäyte, jolla varmennetaan diagnoosi.

– Kynsisienen aiheuttaa yleensä silsasieni. Alkunsa se saa usein jalkasilsasta tai kynnen vauriosta, jotka kannattaa hoitaa pian. Se on harvoin tarttuvaa, mutta perheessä jokaisella olisi hyvä olla omat kynsienhoitovälineet, neuvoo Rautiainen.

Parasta sienen ennaltaehkäisyä on jalkojen ihon sekä kynsien puhtaudesta ja hyvästä kunnosta huolehtiminen, varvasvälien kuivaaminen pesun jälkeen ja jalkineiden käyttäminen yleisissä kosteissa tiloissa. Rautiainen suosittelee myös käyttämään hengittävästä materiaalista tehtyjä sukkia ja jalkineita, vaihtamaan sukat päivittäin ja pesemään ne 60 asteessa.

Aloita hoito ajoissa

– Apteekeissa on tarjolla monenlaisia kynsisienen itsehoitotuotteita, joilla alkava kynsisieni voidaan yrittää hoitaa sekä ehkäistä tilanteen pahenemista ja sienen leviämistä muihin kynsiin. Niiden lisäksi reseptillä voi saada sisäisesti käytettäviä lääkkeitä sekä ulkoisesti käytettävää lääkelakkaa. Parhaan tehon saa yhdistämällä sekä sisäistä että ulkoista lääkehoitoa. Oleellista on myös säännöllinen kynsienhoito ammattilaisen luona. Jalkaterapeutti voi ohentaa vaurioitunutta sienikynttä ja poistaa mahdollisimman paljon sairasta kynttä. Säännöllinen hoito ehkäisee kynsien liiallista paksuuntumista.

– Reseptillä saatava sisäinen lääkehoito kestää yleensä 3–9 kuukautta ja sen avulla sieni paranee noin puolella potilaista. Suosittelen säännöllistä jalkojenhoitoa, jolloin tarkistetaan kynsien tilanne ja tehdään hoitosuunnitelma tarpeen mukaan. Lääkärillä käynti kannattaa varhain, sillä hoito tepsii parhaiten alkuvaiheessa ja vain hän voi määrätä reseptilääkkeen, sanoo Rautiainen.

Kynsisienen sisäisesti nautittavassa lääkehoidossa on omat riskinsä, etenkin yhteisvaikutuksena muiden lääkkeiden kanssa kuuri voi vaikuttaa haitallisesti maksaan.* Tämä vaara puuttuu ulkoisesti käytettäviltä itsehoitotuotteilta. Niistä voi valita itselle mieluisimman hoitotavan, apteekin valikoimista löytyy hoitovoide, -liuos, -kynä ja -lakka valmisteita.

Lisäksi nykyään markkinoilla on myös kynsisieneltä ehkäisevä suihke, jota voidaan käyttää ennaltaehkäisemään kynsisienitartuntaa. Kätevä suihkauttaminen sujuu silloinkin, kun selkä ei enää taipuisikaan kuin venyttelevällä kotikissalla.

*Lähde: Terveyskirjasto.fi

Next article