Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Seela Sella: ”Anna eletyn elämän näkyä”
Tarinat

Seela Sella: ”Anna eletyn elämän näkyä”

seela-sella
seela-sella
Kuva: Kirsi Tuura

Aito nauru, uteliaisuus ja empatia ovat näyttelijä Seela Sellalle ovi onnelliseen ja täyteen elämään. Valtaosan omasta elämästään hän on viettänyt lukuisten teatterien näyttämöillä.

Sella pysähtyy ensimmäiseksi sanan näyttelijä kohdalla.

– En haluaisi kutsua itseäni näyttelijäksi. Mielestäni siinä on hiukan negatiivinen sävy meidän kielessämme. Se tuo mieleeni, että lavalla näyttelisin jotakin muuta kuin olen, ikään kuin teeskentelisin, hän pohtii ja vertaa sanaa ruotsin skådespelare ja englannin actress termeihin. Niissä Sella tavoittaa tekemisen meininkiä, pelaamista ja aktiivista tekemistä.

Jätetään turhat ennakkoluulot pois, niin saamme itsellemme enemmän.

– Puhunkin mieluummin näyttäjästä. Sillä tarkoitan, että työssäni en tuo itseäni esiin, vaan näyttäjänä tuon yleisölle tarjolle mahdollisuuden kokea ja elää näytelmän maailmassa, hän kuvailee.

Sella hiukan harmittelee yleistä näkemystä siitä, että näytelmä pitäisi ymmärtää jollakin tietyllä tavalla, jotta siitä saisi jotakin irti. Hän painottaa, että ei ole olemassa vain yhtä ymmärtämisen tapaa, jolla näytelmän ”sanoma” tavoitetaan.

– Itse asiassa näytelmää ei ole pakko ymmärtää millään tavalla. Sanon aina, että jo se, että ei ymmärrä, on hyvä lähtökohta näytelmän pohtimiseen. Voi miettiä, mitä siinä oli sellaista, mitä ei ymmärtänyt. Kun sen oivaltaa, ollaan jo päästy hyvään alkuun, hän neuvoo.

Kuva: Laulaja Marion Rung: ”Tulettehan taas moikkaamaan!”

Aito nauru sädehtii iloa ulospäin

Seuraavaksi Sella alkaa puhua naurusta, sen luonteesta ja merkityksestä elämässä. Rakastetun näyttelijän silmät huokuvat pitkän ja kokemuksiltaan rikkaan elämän tuomaa viisautta sanoessaan, että vaikka elämä olisi tuonut karikkoja ja vastoinkäymisiä, silti pitäisi yrittää löytää kyky aitoon nauruun. Vanhuudessa pitää antaa eletyn elämän ja kokemusten näkyä, mutta tilaa katkeruudelle ei saisi antaa.

– Naurun – aidon naurun – kuulee kauas. Kun nauru tulee sisältä, se näkyy ilona ja onnena kasvoilla ja säteilee niitä myös muille. Teeskennelty nauru on tyhjää eikä tartu kanssaihmisiin, Sella sanoo itsekin sädehtien.

Naurusta puhuessaan Sella on varmasti oikeassa. Lukuisissa komedioissa näytelleenä hän tietää, miltä aito nauru kuulostaa ja millainen vaikutus sillä on muihin. Sisällötön ja väkisin väännetty nauru ei välity yleisöön, vaan se pikemmin etäännyttää katsojat. Aivan kuin arkielämässäkin.

Myös uteliaisuus on Sellan mukaan elämän tärkeä voimavara. Hän ei suinkaan tarkoita sitä, että pitää olla sillä tavalla utelias, että udellaan muiden ihmisten asioista aina ja joka paikassa, vaan sitä, että kohdataan asiat ja ihmiset avoimella mielellä.

– Olemalla avoimia uusillekin asioille voimme oppia paljon ja avartaa elämismaailmaamme. Jätetään turhat ennakkoluulot pois, niin saamme itsellemme enemmän, hän sanoo.

Myös tämä pätee niin teatterin katsomossa kuin meistä jokaisen omassa elämässä.

Seela Sella on mukana:

• Yhtä matkaa -näytelmä, muun muassa Tampereen Työväen Teatteri ja Suomen Kansallisteatteri
• Rakkauskirjeitä -näytelmä, muun muassa Espoon kaupunginteatteri ja Tampereen Teatteri
• Yhteiskonsertit Kristian Anttilan ja Pia Freundin kanssa
• Kesällä ohjelmaan kuuluu lisäksi muun muassa Teräsleidit -elokuvan kuvauksia

Next article