Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Nivelrikkoon liittyy yksi yleinen harhaluulo
Nivelrikko

Nivelrikkoon liittyy yksi yleinen harhaluulo

Nivelrikko oireilee kipuna, joka on tyypillisesti aaltoilevaa. Kuva: Getty Images

Nivelrikko on varsin tavallinen sairaus. Ortopedi Tapio Kallion mukaan sen tärkein hoitokeino on pysyä liikkeessä.

Aina ei tiedetä tarkkaan, mistä nivelrikko aiheutuu. Usein sen syntyyn vaikuttavat perintötekijät, yksittäinen tapaturma tai usein toistuvat tapaturmat.

– Jos loukkaantuessa nivel vääntyy, nivelen rusto tai sen alaisen luun verenkierto voi vaurioitua ja seurauksena saattaa olla nivelrikko. Joskus nivel alkaa oireilla vasta kymmenen vuotta tapaturman jälkeen, sanoo ortopedi, ylilääkäri Tapio Kallio.

Ylipaino lisää riskiä nivelrikkoon. Mutta Kallion mukaan se on valitettava harhaluulo, että nivelen kova käyttö aiheuttaisi nivelrikon. Päinvastoin, nivel kestää hyvin kulutusta. Toki urheilulajeissa on eroja.

Nivelrikko oireilee kipuna, joka on tyypillisesti aaltoilevaa. Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos liikkuminen ei tunnu enää mukavalta, nivelessä on liikerajoitusta tai mahdollisesti myös turvotusta. Pitkälle edenneessä nivelrikossa nivel voi jäykistyä.

– Nivelrikossa lepo on pääsääntöisesti huono hoitokeino, mutta jos nivel on hankala ja kipeä, alkuun vaaditaan jonkin aikaa lepoa, Kallio sanoo.

Vaikka lepoa tarvittaisiinkin, hoidon tähtäimenä on alusta saakka saada nivelen liike takaisin miellyttäväksi.

Monia nivelrikkopotilaita hoitanut ortopedi huomauttaa, että liike on nivelille elinehto. Jos niveltä ei käytetä, nivelrusto saattaa alkaa haurastua. Kulunutkin rusto tarvitsee liikettä voidakseen hyvin.

Lääkäriltä saa tarvittaessa ohjeita turvallisiin liikuntamuotoihin, joista on hyvä aloittaa. Vesijuoksu ja kuntopyöräily tai pyöräily ovat tällaisia.

– Aika pian pitäisi saada mukaan muutakin liikuntaa, jotta nivelen päälle tulee edes vähän painoa. Kävely on esimerkiksi hyvä, Kallio lisää.

Ylipäätään liikkumismuodon tulisi olla sellainen, josta henkilö pitää ja se on hänelle sopiva.

Liikunnan lisäksi lihasten vahvistaminen monipuolisesti on tärkeää. Usein potilas ohjataan fysioterapeutille.

– Fysioterapeutilta saa ohjeet, joiden avulla potilas pystyy kuntouttamaan itse itsensä, ortopedi sanoo.

Nivelrikosta johtuvaa kipua lievitetään usein särkylääkkeillä. Lisäksi nivelrikkoa hoidetaan suun kautta otettavilla lääkkeillä ja injektiohoitoina, joissa nivelpus­siin laitettavalla pistoksella helpotetaan nivelrikon oireita.

– Tähystys auttaa polven nivelrikkoon vain harvoin. Mutta jos polven rappeutunut kierukka repeää ja nivel ei liiku, polvi tähystetään, jotta polvi saadaan taas liikkuvaksi.

Viimeisin nivelrikon hoitovaihtoehto on leikkaus, jossa asennetaan tekonivel. Sitä käytetään vasta, kun kaikki muut keinot on jo käytetty ja oireisto on selkeästi haittaava.

Next article