Skip to main content
Etusivu » Suun terveys » Kenenkään ei enää tarvitse mennä hammaslääkäriin
Sponsoroitu

Linda Päivinen

hammaslääkäri, Luokse Hammashoito Oy

Hampaiden ammattilaiset sekä modernit, liikuteltavat hoitolaitteistot tuovat laadukkaan suun kokonaishoidon hoivakotiin tai kotiin.

Hyvä suuhygienia ja suunterveys on tärkeää etenkin senioreille, joille hampaiden hoito tarkoittaa myös perussairauksien hoitoa. Ikäihmisten suun hoidon ensisijainen tavoite on suun alueen puhtaus, sillä riittävä hygienia ehkäisee Luokse Hammashoito Oy:n hammaslääkärin Linda Päivisen mukaan sekä hampaiden reikiintymistä että suun tulehduksia.

– Suu voi toimia infektioporttina koko kehoon. Suun tulehdussairauksista esimerkiksi parodontiitti kasvattaa sekä sepelvaltimotaudin että sydän- ja aivoinfarktin riskiä. 

Päivinen korostaa, että tärkeintä suun hoidossa on ennaltaehkäisyyn panostaminen. 

– Säännölliset tarkastukset auttavat havaitsemaan ongelmat varhaisessa vaiheessa, jolloin niiden hoito on huomattavasti helpompaa. 

Suun terveys vaikuttaa merkittävästi myös elämänlaatuun. Huono suun kunto voi vaikeuttaa syömistä, mikä taas heijastuu ravitsemukseen ja sitä kautta yleiskuntoon. 

– Ruokailu tuo myös monille iloa arkeen – jos siitä ei kykene enää nauttimaan, psykologinen vaikutus voi olla suuri, Päivinen sanoo. 

Tuttu ympäristö tukee hyvinvointia

Ikäihmisten kohdalla haastavinta suunterveyden hoidossa voi olla palvelun ääreen pääseminen. Silloin myös hoitosuhde on vaarassa katketa. Toimintakyvyn heikentyessä suuhygienian ylläpito voi muutenkin vaikeutua.

– Hammashoitoa saadakseen ei kuitenkaan tarvitse lähteä erikseen hammaslääkäriin tai suuhygienistille, vaan me hammashoidon ammattilaiset tulemme luokse hoivakotiin tai kotiin, Päivinen sanoo. 

Kotona tehtävä hoito ei Päivisen mukaan painotu vain tarkastuksiin, vaan myös paikkaukset, hammaskiven poisto, röntgenkuvaukset ja muu perushammashoito onnistuvat kotioloissa. 

– Tutussa ympäristössä myös pelot usein lievittyvät, kun klinikan sijaan ollaan omassa, tutussa tilassa. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi muistisairaille, joille kotiympäristö tuo turvallisuuden tunnetta.

Hammashoitoalan uudistukset tähtäävät siihen, ettei hyvä hoito olisi riippuvainen paikasta. Kehitys on Päivisen mukaan osa laajempaa trendiä, jossa ikäihmisiä hoidetaan yhä enemmän kotona.

– Kotihoito on usein mielekkäämpää myös terveydelle, sillä tuttu ympäristö tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia. Terve suu kuuluu meistä jokaiselle, iästä tai toimintakyvystä riippumatta.

Kiinnostuitko hammashoidosta kotioloissa?

Next article