Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Ikäihmiset mukaan digiaikaan
Terveysteknologia

Ikäihmiset mukaan digiaikaan

Kuva: Getty Images

Älypuhelin on ikäihmiselle samalla tapaa hyödyllinen kuin työikäisellekin. Silti moni ikäihminen turvautuu yhä edelleen perinteiseen matkapuhelimeen.

Senioreiden tarpeiden pohjalta suunniteltu älypuhelin madaltaa kynnystä astua digiaikaan. Näin seniori pääsee mukaan sinne, missä muu perhekin on: sosiaaliseen mediaan, whatsuppiin, liikkuvan kuvan ja ääniviestien maailmaan.

Videoviesti lapsenlapselta piristää iltaa, ja päivän polttavat saa luettua kätevästi ruudulta. Myös laskujen maksaminen on helppoa pankkien mobiilisovelluksilla. Hyödyistä huolimatta moni seniori tukeutuu yhä edelleen perinteisiin kännyköihin. Syynä miksi digiaikaan ei haluta siirtyä on yleensä käyttöjärjestelmän monimutkaisuus, liian pieni näyttö ja pienet kuvakkeet, jotka herättävät turhautumisen tunteita muuten kyvykkäissä senioreissa.

Turvallisuuden tunnetta ja huolettomuutta

Tänä vuonna markkinoille on tullut älypuhelin, jonka suunnittelussa ikäihmisen erityistarpeet ovat olleet lähtökohtana. Lopputuloksena syntyivät suuret ja selkät viiden tuuman näytöt, isot värilliset kuvakkeet ja yksinkertaistettu valikko. Pienet numerot ovat historiaa ja näyttökuvakkeita on helppo käsitellä, kun ruudulta lukeminen ja puhelimen käsittely on helppoa.

Arkisten asioiden hoitamisen ja monipuolistuvien yhteydenpidon mahdollisuuksien lisäksi senioreille suunnatussa puhelimessa on myös turvallisuusaspekti. Uusimmista älypuhelimista löytyy turvapainike, jonka hipaisu lähettää hätätilanteessa avunpyynnön ennalta määritellyille henkilöille, kuten lapselle. Turvapainikkeet tuovat turvaa seniorille ja mielenrauhaa läheisille. Hätätilanteessa turvanapin painallus lähettää vastaanottajille myös sijaintitiedot, jolloin vanhus saa tarvittaess avun saa paikalle nopeammin. Läheisten huoli hellittää ja ikääntyvän turva lisääntyy.

Next article