Etusivu » Kultaiset vuodet » Ikäihmiset mukaan digiaikaan
Kultaiset vuodet

Ikäihmiset mukaan digiaikaan

Kuva: Getty Images

Älypuhelin on ikäihmiselle samalla tapaa hyödyllinen kuin työikäisellekin. Silti moni ikäihminen turvautuu yhä edelleen perinteiseen matkapuhelimeen.

Senioreiden tarpeiden pohjalta suunniteltu älypuhelin madaltaa kynnystä astua digiaikaan. Näin seniori pääsee mukaan sinne, missä muu perhekin on: sosiaaliseen mediaan, whatsuppiin, liikkuvan kuvan ja ääniviestien maailmaan.

Videoviesti lapsenlapselta piristää iltaa, ja päivän polttavat saa luettua kätevästi ruudulta. Myös laskujen maksaminen on helppoa pankkien mobiilisovelluksilla. Hyödyistä huolimatta moni seniori tukeutuu yhä edelleen perinteisiin kännyköihin. Syynä on yleensä käyttöjärjestelmän monimutkaisuus, liian pieni näyttö ja pienet kuvakkeet, jotka herättävät turhautumisen tunteita muuten kyvykkäissä senioreissa.

Turvallisuuden tunnetta ja huolettomuutta

Tänä vuonna markkinoille on tullut älypuhelin, jonka suunnittelussa ikäihmisen tarpeet ovat olleet lähtökohtana. Lopputuloksena syntyi suuret viiden tuuman näytöt, isot värilliset kuvakkeet ja yksinkertainen valikko. Pienet numerot ovat historiaa ja näyttökuvakkeita on helppo käsitellä.

Arkisten asioiden hoitamisen ja monipuolistuvien yhteydenpidon mahdollisuuksien lisäksi senioreille suunnatussa puhelimessa on myös turvallisuusaspekti. Älypuhelimista löytyy turvapainike, jonka hipaisu lähettää hätätilanteessa avunpyynnön ennalta määritellyille henkilöille. Turvaa seniorille ja rauhaa läheisille. Turvanapin painallus lähettää vastaanottajille myös sijaintitiedot, jolloin hädän hetkellä avun saa paikalle nopeammin. Läheisten huoli hellittää ja ikääntyvän turva lisääntyy.

Mari Laaksonen, [email protected]

Next article