Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Resepti hyvään vanhuuteen
Ravinto

Resepti hyvään vanhuuteen

Ikäihmisten olisi hyvä syödä kuusi ateriaa päivittäin. Ruokaa kannattaa rikastaa energiaa ja proteiineja sisältävillä ruoka-aineilla. Kuvat: Getty Images ja oma arkisto

Pirkko Jäntti

dosentti, geriatrian erikoislääkäri

Hyvä ravitsemus ylläpitää ikääntyneiden terveyttä ja toimintakykyä, parantaa elämänlaatua, nopeuttaa sairauksista toipumista ja mahdollistaa kotona asumisen pidempään.

– Ikääntyneen ravinnon tulee sisältää riittävästi energiaa, proteiinia ja suojaravintoaineita. Vanha ihminen tarvitsee proteiinia enemmän kuin nuori, sanoo dosentti, geriatrian erikoislääkäri Pirkko Jäntti.

Vitamiinien, erityisesti D-vitamiinin, sekä kalsiumin ja kuitujen saanti ravinnosta on ikääntyneelle hyvin tarpeellista. Usein kuiturikas ruoka, kuten kasvikset ja leivät, jäävät ikääntyneiltä syömättä, koska suun ja hampaiden kunto on huonontunut.

Ikääntyneiden vajaaravitsemustilan tunnistaminen ja ennaltaehkäisy ovat tärkeitä. Omaisten olisi hyvä olla tietoisia iäkkäiden läheistensä ruokailutottumuksista. Ensimmäinen hälytysmerkki alentuneesta ravinnonsaannista on laihtuminen.

Ikääntymisen myötä mahalaukun tyhjeneminen hidastuu ja tulee kylläiseksi nopeammin. Tämän seurauksena aterioiden koko pienentyy.

– Kannustan omaisia kysymään läheisiltään, mitä ja kuinka paljon he ovat päivän aikana syöneet. Jääkaapin sisällönkin voi yhdessä tarkastaa. Ikääntymisen myötä mahalaukun tyhjeneminen hidastuu ja tulee kylläiseksi nopeammin. Tämän seurauksena aterioiden koko pienentyy.

Ikääntyneiden olisi hyvä syödä kuusi ateriaa päivittäin. Ruokaa kannattaa rikastaa energiaa ja proteiineja sisältävillä ruoka-aineilla ja ruoan ravintotiheyttä lisätä kasviöljyillä. Iltapalan ja aamiaisen välinen aika ei saisi olla yhtätoista tuntia pidempi, koska silloin elimistö alkaa käyttää lihasten proteiineja energian lähteenään.

Vajaaravitsemustilaan johtavia riskitekijöitä ovat monet sairaudet kuten masennus, sydämen vajaatoiminta, keuhkoahtaumatauti ja erityisesti muistisairaudet. Alzheimerin taudin ensioire voi olla laihtuminen.

– Gerastenia, vanhuuden heikkous, on yleinen terveydentilan heikkous, jota kuvastavat viisi asiaa: uupuminen, tahaton painonlasku, hidastuminen, fyysinen inaktiivisuus ja lihasvoiman heikentyminen eli sarkopenia. Lihasvoimaa voidaan arvioida esimerkiksi käden puristusvoimaa mittaamalla tai sillä, ettei pääse tuolista ylös ilman, että ottaa tuolin käsituista kiinni.

Vajaaravitsemustilan ja gerastenian hoidosta on saatu hyviä tuloksia, kun ravinnonsaanti korjataan ja fyysistä aktiivisuutta lisätään. Tulokset näkyvät jo varsin lyhyessäkin ajassa.

– Ravitsemusterapeutit voivat auttaa ravitsemustilan arvioinnissa ja ruokavalion suunnittelussa, Jäntti sanoo.

Tarvittaessa voi käyttää välipalana kliinisiä täydennysravintovalmisteita, joita saa apteekista. Ne sisältävät pienessä annoksessa yhtä paljon energiaa, mutta enemmän proteiinia ja suojaravintoaineita kuin tavallinen ruoka.

Lisäksi ikääntyneiden olisi hyvä juoda päivittäin puolestatoista kahteen litraan nesteitä ja kesällä vielä enemmän. Veden voi toisinaan korvata piimällä ja maidolla, joista saa energiaa ja proteiineja.

Next article