Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Seela Sella: ”Jokaisesta päivästä löytyy jotain kiinnostavaa”
Inspiraatio

Seela Sella: ”Jokaisesta päivästä löytyy jotain kiinnostavaa”

Vanhuuden taakse ei saisi piiloutua tai hävetä vanhenemistaan, koska kaikkihan me vanhenemme, näyttelijä Seela Sella sanoo. Kuva: Kirsi Tuura

Vanhuus ei ole kivaa, kun heikkenevää kehoa kolottaa ja elonpiiri käy pieneksi. Miten voi pitää yllä elämän mielekkyyttä, kun pää käy kahdeksaatoista, mutta keho ei enää tottele?

Tuntuu, että vanhuus on ottanut minusta yliotteen. Kitisen nytkin, kun on luupiikki, mutta ikä saa näkyä ja kuulua! Vanhuuden taakse ei saisi piiloutua tai hävetä vanhenemistaan, koska kaikkihan me vanhenemme, näyttelijä Seela Sella sanoo.

Hänen uteliaisuutensa maailmaan ja ihmisten välisiin suhteisiin on edelleen voimissaan.

– Jotkut luulevat, että pakenen vanhuutta täyttämällä elämäni työllä, mutta ei se niin ole! Työ on minulle rentoutumista: tarvitsen sitä, että saan tehdä aivoilla töitä.

Näytteleminen antaakin sisällön ja motiivin Sellan loppuelämälle.

– Jos on paljon ideoita ja ajatuksia, mitä haluaa tehdä, niihin pitää tarttua. Vaikka tekeminen on vaikeampaa kuin nuorempana, se ei tarkoita, että pitäisi jättää tekemättä.

”Käytä tunteita koko skaalalla”

Jos ihminen ei saa käyttää koko tunneasteikkoaan ja jäljellä olevaa elinvoimaansa, hän supistuu.

– Vanhanakin saa rakastua ja suuttua! Pitää käyttää koko tunneskaalaa, koska muuten kuivuu kuin sitruuna.

Kun on vielä voimavaroja ja mielenkiintoa tutkia tätä elämää, vanhuuden voi ottaa tutkimusmatkana.

– Mitä kaikkea voit vielä tehdä? Ota huumoria ja leikkimieltä mukaan. Järjestä jotain kivaa, juhlia, naamiaisia, tanssit!

Taide on myös hyvä keino kokea uusia asioita. Esimerkiksi kirjojen avulla voi uppoutua toisten maailmaan.

– Kirjoissa on hyvää kommunikaatiota ja lukiessa huomaa, miten ihmiset ajattelevat samoja asioita. Ja kannattaa heittää pois se ajatus, että taidetta pitäisi ymmärtää. Kyse on siitä, mitä taide herättää, koe se! –ymmärrystä ei tarvita vaan halu vastaanottaa.

Tulevaisuus ja elämä jäävät kuitenkin ihmiselle itselleen ratkaistavaksi.

– Olet rakentanut itseäsi lapsesta saakka ja nautit nyt lopputuloksesta. Anna itsellesi aikaa tehdä havaintoja ja ajatella rauhassa, miten rakennat tästä eteenpäin. Lukemalla, kokemalla, rauhoittumalla, nauttimalla ja sisäisellä huumorilla saat lisää tietoa ja uutta vinkkiä, miten asioita voisi katsoa. Ettet jämähdä, sillä tämä elämä on niin himputin mielenkiintoista! Sella hymyilee.

Kuin kotonaan -kokoelmanäyttely Kiasmassa

Kansallisgallerian kokoelmista koottu näyttely johdattaa katsojat pohtimaan kodin ja kuulumisen teemoja.

Next article