Skip to main content
Etusivu » Kultaiset vuodet » Näyttelijä Saara Pakkasvirta ei tuhlaa aikaansa turhiin asioihin
Tarinat

Näyttelijä Saara Pakkasvirta ei tuhlaa aikaansa turhiin asioihin

nayttelija-saara-pakkasvirta-salkkarit-elsa-terasleidit
nayttelija-saara-pakkasvirta-salkkarit-elsa-terasleidit
Pitkän uran tehnyt näyttelijä Saara Pakkasvirta harrastaa liikuntaa ja kulttuuria. Lisäksi televisiosta tulee katsottua dokumentteja ja elokuvia. Kuva: Atte Kajova

Huikean uran tehneen näyttelijän arki koostuu liikunnasta ja kulttuurin harrastamisesta.

Saara Pakkasvirta, 81, on juuri palannut kotiin aamulenkiltään. Lenkkiseurana hänellä olivat kaksi sekarotuista koiraa, Jeppujee ja Tipi.

– Yleensä nukun aamulla pitkään ja sitten käyn koirien kanssa lenkillä, näyttelijä sanoo.

Hänen nykyinen kotikuntansa on vajaan 3000 asukkaan Padasjoki. Kävelyä tulee päivän aikana paljon, sillä hän ei omista autoa. Noin puolen tunnin kävelymatkan päässä näyttelijän kotoa löytyvät tarpeelliset palvelut, kuten ruokakauppa ja hyvän valikoiman omaava kirjasto.

Pakkasvirta muutti Padasjoelle Helsingistä viisi vuotta sitten. Muuton jälkeen hän kertoo laihtuneensa 18 kiloa. Kilojen mukana lähtivät astma ja kakkostyypin diabetes.

Pelkällä kävelyllä kevyempi olo ei tullut.

– Kävin uimassa ja minulla oli kolme varttia kestävä jumppaohjelma.

Uimassa nainen käy nykyään harvemmin, mutta jumppaaminen on yhä jokapäiväistä.

Näyttelijä kuvailee jumppaohjelmaansa hirveän rankaksi. Nyt, kun olkapää on vaivannut, sitä on täytynyt tehdä kevennettynä versiona.

Rento kulttuurin harrastaja

Liikunnan lisäksi Pakkasvirran elämään kuuluu rentoa kulttuurin harrastamista. Hän käy usein Helsingissä katsomassa teatteriesityksiä. Illat menevät lukiessa tai televisiota katsellessa.

Teatterilavojen konkari päivittelee tositelevisio-ohjelmia ja niissä esiintyvien ihmisten julkisuushakuisuutta.

Onneksi on Netflix, ja monelta kanavalta tulee Pakkasvirtaa ja hänen miestään miellyttäviä dokumentteja ja elokuvia. Viimeksi katsotun hyvän elokuvan nimen näyttelijä on kirjoittanut itselleen muistiin.

– Tai oikeastaan niitä on kaksi, Vihreä maili ja Rita Hayworth – avain pakoon.

Molemmat elokuvat perustuvat Stephen Kingin romaaneihin. Pakkasvirran viimeisin lukema romaani oli Pajtim Statovcin Bolla.

Enimmäkseen näyttelijä lukee nykyään tietokirjoja. Yuval Noah Hararin tietokirjat tekivät vaikutuksen, kuin myös Esko Seppäsen, Anna Politkovskajan ja Svetlana Aleksijevitsin kirjoittamat kirjat.

Kirjojen valikoimisessa näyttelijä noudattaa samaa logiikkaa kuin muussakin elämässä nykyään: hän ei halua enää tuhlata aikaansa mihinkään huonoon.

Lue myös: Äänikirjat ja hevimusiikki siivittävät Pekka Poudan kuntotreenejä

– Vanhenemisessa itsessään ei silti ole mitään hienoa. Mutta en haluaisi tässä maailmanajassa nuorikaan olla, Pakkasvirta sanoo.

Pistäydytään vielä näyttelijän nuoruudessa. Ennen Teatterikorkeakouluun hakemista, hän opiskeli vähän aikaa Kauppakorkeakoulussa. Kun Eteläsuomalaisen osakunnan näyttelijäkerhoon kuulunut ystävä ei päässytkään mukaan näytelmään, hän ehdotti Pakkasvirtaa tilallensa.

– En muista mistä näytelmä kertoi, mutta minun piti esittää siinä 80-vuotiasta mummoa, Pakkasvirta kertoo nauraen.

Kuka?

Näyttelijä Saara Pakkasvirta
Asuu: Padasjoella
Harrastukset: Koirien kanssa lenkkeily, lukeminen, television katselu
Elämän motto: Unohda!

Next article