Etusivu » Syöpä » Lymfaattista leukemiaa sairastava Hannu Kari: ”Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin”
Krooninen lymfaattinen leukemia

Lymfaattista leukemiaa sairastava Hannu Kari: ”Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin”

Kuva: Adobe Stock

Hannu Karilla todettiin krooninen lymfaattinen leukemia sattumalta olkapääleikkauksen yhteydessä 16 vuotta sitten. Oireettomana pysynyt sairaus antoi sysäyksen uuteen ammattiin. Kari oli 55-vuotias saadessaan yllättävän diagnoosin.

– Minulla ei ollut pienempiäkään oireita, kun olkapääleikkauksen yhteydessä valkosolujen määrä kiinnitti lääkärin huomion. Tämän seurauksena selkärangastani otettiin näyte, joka paljasti kroonisen lymfaattisen leukemian.

Mies suhtautui saamaansa tietoon rauhallisesti.

– Diagnoosi ei tuntunut juuri miltään. Minulla oli todella hyvä lääkäri, jonka sanat vaikuttivat suhtautumiseeni. Antaessaan diagnoosia lääkärini totesi, että jos hänen pitäisi valita jokin syöpä, hän valitsisi tämän. Se tuntui hyvältä. Sen sijaan vaimolle sairauteni taisi ainakin aluksi kovempi paikka, Kari muistelee.

Karin kohdalla krooninen lymfaattinen leukemia on pysynyt oireettomana koko 11 vuoden ajan.

– Olen ehkä väsyneempi kuin ennen, mutta se saattaa liittyä myös ikääntymiseen. Käyn neljän kuukauden välein lääkärissä kontrolleissa, ja vielä arvot ovat pysyneet niissä rajoissa, että hoitoja ei ole tarvinnut aloittaa.

Vierivä kivi ei sammaloidu

Diagnoosin aikoihin Kari työskenteli maatalouslomittajana.

– Leukemia alentaa vastustuskykyä, eikä raskaan ja likaisen työn katsottu enää sopivan minulle. Kouluttauduin uuteen ammattiin koulunkäynnin ohjaajaksi 55 vuotiaana. Ehdin olla ammatissa kahdeksan vuoden ajan, kunnes jäin vanhuuseläkkeelle.

Eläkkeelle jäätyään Kari kouluttautui kuntosaliohjaajaksi ja on jatkanut sijaisuuksia entisessä työpaikassaan erityislasten ohjaajana.

– Nykyisin vedän kerran viikossa kuntosalikurssia syöpäsairaille. Toimin myös Alajärven syöpäjärjestön varapuheenjohtajana.

Kari kokeekin, että sairaus on tuonut mukanaan paljon hyvää.

– Olen aina elänyt terveellisesti, mutta syövän myötä olen kiinnittänyt entistä enemmän huomiota ravintoon ja liikuntaan. Olen myös kiitollinen kaikesta uudesta sisällöstä, mitä sairaus on tuonut elämääni.

Lopuksi Hannu Kari kannustaa vertaisiaan pitämään itsestänsä huolta hetki kerrallaan.

– Haluaisin tsempata kaikkia sairastavia huolehtimaan ruumiillisesta kunnostaan, sillä on valtava merkitys myös pääkopalle. Tiedän selviytyväni paremmin mahdollisista tulevista hoidoista, kun olen fyysisesti hyvässä tikissä, Kari sanoo tyytyväisenä.

Vointi on sairauden etenemiseen nähden kohtalainen.

Artikkelia päivitetty 21.1.2021.CP-291542 1/2022

Tilaa uutiskirje!

Pysy ajantasalla ajankohtaisimmista aiheista ja uusimmasta sisällöstä!

Next article