Etusivu » Syöpä » Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä
Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä

Pyrkimyksenä on parantaa eturauhassyövän ennustetta tai lievittää oireita. Kuva: Getty Images

Mikael Anttinen 

urologian erikoislääkäri

Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain noin 5 000 miestä. Levinneeseenkin eturauhassyöpään on monia hoitovaihtoehtoja.

Eturauhassyöpä syntyy eturauhasen solujen alkaessa muuttua pahanlaatuisiksi. Paikallinen eturauhassyöpä on usein oireeton. Se voi kuitenkin edetessään aiheuttaa paikallisoireita, kuten virtsavaivoja. Levinneen eturauhassyövän yleisin oire on luustoperäinen kipu. 

Urologian erikoislääkäri Mikael Anttinen kertoo, että eturauhassyöpää epäillään yleensä poikkeavan verestä mitattavan PSA-arvon tai eturauhasen tunnustelulöydöksen jälkeen. 

– Epäilystä tarkennetaan enenevästi eturauhasen magneettikuvauksella, ja diagnoosi varmistetaan eturauhasen ultraääniohjattujen koepalojen mikroskooppitutkimuksella. 

Edenneeseen eturauhassyöpään onkin saatu useita uusia tehokkaita hoitoja.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Vaikka se on miesten toiseksi yleisin syöpäkuolemien aiheuttaja, sairaus on usein krooninen ja miehet kuolevat muuhun syyhyn kuin eturauhassyöpään. 

– Ilmiötä selittää diagnostiikan ja hoitojen kehityksen lisäksi eturauhassyövän verrattain hidas luonnollinen taudin kulku, Anttinen sanoo. 

Myös edenneeseen eturauhassyöpään uusia tehokkaita hoitoja

Levinneen eturauhassyövän perustana on testosteronituotannon sammuttaminen kiveksistä eli niin sanottu kastraatiohoito, jolla taudin eteneminen saadaan Anttisen mukaan tilapäisesti pysäytettyä. 

– Osalla potilaista hoitoa tehostetaan yhdistämällä kastraatiohoitoon solunsalpaaja, osalla testosteronin vaikutusta kohdekudoksessa estävä antiandrogeenihoito ja osalla myös eturauhasen sädehoito.

Osalla potilaista eturauhassyöpä etenee kastraatiohoidosta huolimatta, jolloin hoitoarsenaaliin tulee lisää vaihtoehtoja. Edenneeseen eturauhassyöpään onkin saatu useita uusia tehokkaita hoitoja, jotka ovat parantaneet ennustetta. 

– Hyvin siedetyillä seuraavan sukupolven antiandrogeenihoidoilla elinaikaennustetta saadaan parannettua, usein säilyttäen samalla elämänlaatu tai pidentäen oireetonta tautivaihetta, Anttinen jatkaa. 

Anttinen luettelee muita tehokkaita hoitoja, joita ovat muun muassa solunsalpaajat ja uudet radioisotooppihoidot.

– Myös uusilla sädehoitotekniikoilla voidaan täsmähoitaa yksittäisiä etäpesäkkeitä. Pyrkimyksenä on parantaa ennustetta tai lievittää oireita. Lisäksi luustotaudin aiheuttamia komplikaatioita voidaan vähentää uusilla luustolääkkeillä.

Next article