Etusivu » Syöpä » Hyvä peruukki helpottaa arkea
Peruukit

Hyvä peruukki helpottaa arkea

Potilasasiakkaat hakevat useimmiten ratkaisua, joka muistuttaa mahdollisimman paljon heidän omia hiuksiaan. Kuva: Getty Images

Pekka Helynen

peruukkimestari

Hiusten lähtö tai oheneminen, esimerkiksi sairastumisesta johtuen, voi olla paha kriisi. Hyvä peruukki on kuin omat hiukset – luonnollinen ja huomaamaton.

Hiukset kuvastavat kantajansa persoonallisuutta, ja hiusten lähtö tai oheneminen voi ottaa koville. Joskus ongelma saattaa äityä niin pahaksi, että ihminen alkaa välttää sosiaalisia tilanteita. Peruukkimestari Pekka Helynen harmittelee, että usein hiusongelmasta on kärsitty vuosia tai jopa vuosikymmeniä ennen kuin siihen aletaan etsiä ratkaisua.

– Peilikuvan yhtäkkinen muuttuminen voi kouraista syvältä, ja itsetuntoon tulee kolhu. Ihmisten ajattelemattomat kommentit pysyvät muistissa pitkään, Helynen sanoo.

Peruukin hankintaan on monta syytä. Hiukset voivat oheta ikääntyessä tai sairaudesta johtuen, ja esimerkiksi syöpähoidot aiheuttavat hiusten lähtöä. Myös alopecia eli pälvikalju on Helysen mukaan yleinen syy.

– On myös asiakkaita, jotka käyttävät peruukkia vain silloin tällöin, esimerkiksi huonon hiuspäivän tai yllättävän menon sattuessa, kun hiuksia ei ehditä laittaa.

Helynen muistuttaa, että hiukset määrittävät usein paitsi kantajansa persoonallisuutta myös identiteettiä ja sukupuolta. Suurin osa peruukin käyttäjistä on naisia, mutta niitä käyttävät myös miehet ja lapset.

– Tässä ammatissa näkee koko elämän kirjon. Nuorin asiakkaamme on muutaman vuoden ikäinen ja iäkkäämmät jo yli 90.

”Jokaisella on sairaanakin oikeus kohentaa elämänlaatuaan”

Peruukin valinnassa otetaan aina huomioon asiakkaiden yksilölliset tarpeet. Aktiivinen teini-ikäinen tarvitsee peruukilta erilaisia ominaisuuksia kuin vaikkapa kahdeksankymppinen.

– Ammattitaitoinen peruukkimyyjä on aina asiakkaan apuna, esittelee erilaiset vaihtoehdot ja auttaa oikean valinnan tekemisessä. Peruukin huoltoon saa aina myös kirjalliset ohjeet, Helynen sanoo.

Jokaisella on sairaanakin oikeus kohentaa omaa elämänlaatuaan – hyvä peruukki helpottaa toipilaan arkea. Peruukkia hakevat potilasasiakkaat etsivät Helysen mukaan useimmiten ratkaisua, joka muistuttaa mahdollisimman paljon heidän omia hiuksiaan.

– Ulkonäköön ei yleensä toivota radikaalia muutosta. Monet jatkavat työelämässä, ja ulkonäöllä on tärkeä merkitys myös kohtaamisissa työtovereiden kanssa. Sairautta tai hiustenlähtöä harva haluaa korostaa.

Next article