Etusivu » Syöpä » Mammografia paljasti rintasyövän
Rintasyöpä

Mammografia paljasti rintasyövän

rintasyöpä
rintasyöpä
Mammografia paljastaa rintasyövän. Kuva: Getty Images

Rintasyöpään sairastunut ja rankat hoidot läpikäynyt Mari Nikkanen korostaa mammografian ohella myös naisten syöpävakuutuksen tärkeyttä.

Seulontamammografia tehtiin toukokuussa 2021. Viikko sen jälkeen tuli kutsu ultraan, jossa otettiin myös paksuneulanäyte. Mammografiassa Mari Nikkaselta oli löytynyt 13 millimetrin kokoinen syöpäkasvain. Hänet leikattiin vielä toukokuun aikana.

– Selvisin osapoistolla, vaikka vartijaimusolmukkeessa oli etäpesäke. Tämän jälkeen sain sytostaatteja. Niiden loppumisen jälkeen alkoi 16 kerran sädehoito, ja samalla viiden vuoden hormoniestohoito, Nikkanen kertoo. 

Syöpädiagnoosi oli alkuun shokki. Sosiaalinen Nikkanen purki huoltaan puhumalla asiasta läheisilleen ja työkavereilleen. 

– Se oli minun keinoni päästä pahimmasta stressistä. Toimin samalla tavalla, kun tyttäremme selvisi hengissä koulun ampumisvälikohtauksessa Jokelassa. 

Nainen, tutkituta rintasi säännöllisesti

Sytostaattihoitojen aikana Nikkanen ei voinut koronasta johtuen liikkua missään, sillä hänen vastustuskykynsä oli huomattavasti laskenut. Hoidon loppupuolella paluu työelämään houkutti jo kovasti. 

– Töihin paluu onnistuikin hyvin, ja sain paljon tukea työpaikalta sekä työterveyshuollosta. Pidimme yhteisiä palavereja, joissa edesautettiin työkykyäni, Nikkanen sanoo. 

Aluksi Nikkanen teki työtään osa-aikaisena, kunnes siirtyi jälleen tekemään täyttä työaikaa. Asiaa auttoi se, että etätyöt jatkuivat ja jatkuvat edelleen.

– Sain sytostaattihoidosta jalkaan neuropatian, joten en voi kävellä kunnolla. Etänä työt kuitenkin sujuvat hyvin.  

Omasta kokemuksestaan oppineena Nikkanen puhuu kohtaamilleen naisille rintojen säännöllisen tutkituttamisen tärkeydestä. 

– Mammografia on olennainen tekijä rintasyövän löytymisessä. Syövän diagnosoiminen ajoissa on tärkeää. Suomessa on niin hyvä hoitotaso, että suurimmalla osalla hoidot toimivat hyvin.

On myös toinen asia, jota Nikkanen ei omien sanojensa mukaan tarpeeksi pysty korostamaan: vakuutus vakavan sairauden varalta tai naisten syöpävakuutus. 

– Kenenkään ei kannata ajatella, ettei juuri hänelle voi sattua mitään. Tai sitten käy kuin minulle. Itse en ollut ottanut vakuutusta, vaikka työskentelen vakuutusasiantuntijana.

Next article