Skip to main content
Etusivu » Syöpä » Nainen – osallistu rintasyöpäseulontaan!
Rintasyöpä

Nainen – osallistu rintasyöpäseulontaan!

Eniten rintasyöpä on lisääntynyt vanhemmissa ikäluokissa, mihin saattaa toki vaikuttaa myös väestön ikääntyminen. Kuva: Getty Images

Rintasyövän varhaisella diagnosoinnilla on merkittävä vaikutus potilaan paranemisennusteeseen.

Rintasyöpä on yksi naisten yleisimmistä syövistä. Rintasyöpäseulonnoilla on merkittävä rooli rintasyövän varhaisessa havaitsemisessa. Onkologi Minna Tannerin mukaan lääkäreiden vahvana toiveena ja suosituksena on, että kaikki seulontaikäiset osallistuisivat seulontoihin säännöllisesti kahden vuoden välein.

– Meillä Suomessa seulontaosallistumisprosentti on hyvällä tasolla, mutta silti läheskään jokainen kutsuttu ei osallistu seulontaan.

Rintasyöpäseulontakutsut lähetetään Suomessa 50–69-vuotiaille naisille. Esivaihdevuosi-ikäisten rintasyöpiä on vain noin 17 % rintasyöpätapauksista.

– Eniten rintasyöpä on lisääntynyt vanhemmissa ikäluokissa, mihin saattaa toki vaikuttaa myös väestön ikääntyminen, Tanner sanoo.

Tanner korostaa varhaisen diagnoosin tärkeyttä. Mitä pienemmällä tautitaakalla rintasyöpä löytyy, sitä enemmän se vaikuttaa syövän ennusteeseen. Varhainen diagnoosi mahdollistaa vähemmän invasiivisen hoidon parantaen samalla potilaan ennustetta.

– Ei pidä myöskään unohtaa yhteiskunnallista hyötyä, sillä lyhyempi hoitojakso ja vähäisemmät hoidot säästävät myös yhteiskunnan kuluja.

Seulonnassa myös aggressiiviset rintasyöpätapaukset voidaan havaita varhaisessa vaiheessa.

– Tämä on erityisen tärkeää, sillä nämä syövät etenevät nopeasti, Tanner jatkaa.


Rinnat kannattaa tutkia kuukautisten jälkeen

Tanner kannustaa naisia myös itse tutkimaan rintojaan säännöllisesti, sillä myös omatutkimus auttaa havaitsemaan rintojen poikkeavuudet.

– Rintojen tunnustelu kannattaa tehdä muutama päivä kuukautisten jälkeen, sillä silloin mahdolliset muutokset on helpompi havaita.

Oikeat tutkimusmenetelmät voi Tannerin mukaan tarkistaa esimerkiksi verkossa olevista opastusvideoista.

– Syytä ei ihan tarkkaan tiedetä, mutta suurin osa rintasyövistä sijaitsee kainalon puoleisessa yläkulmassa.

Tiesitkö?

Seulontanäytteet, eli mammografiakuvat, käyvät aina kahdella eri radiologilla. Mikäli niissä esiintyy poikkeavuuksia, nainen ohjataan jatkotutkimuksiin.

FI2309225881

Rintasyöpä huomataan usein kyhmynä rinnassa tai mammografian yhteydessä

Next article