Skip to main content
Etusivu » Syöpä » ”Vertaistukiryhmän kautta sain lisää energiaa jaksaa haastavassa tilanteessa”
Vertaistuki

”Vertaistukiryhmän kautta sain lisää energiaa jaksaa haastavassa tilanteessa”

Vertaistukiryhmästä saa voimaa uudenlaiseen arkeen. Kuva: Unsplash

Kun Sonya Ingherin puoliso sairastui syöpään, toivat syöpähoidot mukanaan epävarmuutta ja pelkoa. Ingherin läheinen vinkkasi hänelle Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen eli Essyn vertaistukiryhmästä sairastuneiden läheisille, ja yhtenä iltana Sonya haki mukaan. Etäryhmä oli hänelle käännekohta.

– Opin olemaan armollisempi itseäni kohtaan, jakamaan ajatuksiani ja pikkuhiljaa hyväksymään tilanteeni, kertoo Ingher.

Vaikka syöpään sairastuminen ja hoitojen läpikäynti on usein raskasta sairastuneelle ja hänen läheisilleen, kuuluu uudenlaiseen arkeen muutakin kuin sairauden tuomaa uhkaa. Vertaistukiryhmästä saa voimaa.

– Sain lisää energiaa jaksaa haastavassa tilanteessa sekä ensiaskeleen keskusteluavun piiriin, kuvailee Ingher.

Essy järjestää muun muassa maksuttomia ryhmiä ja luentoja. Yhdistyksessä pidetään tärkeänä sitä, että jokainen apua tarvitseva tietäisi sairaalan tarjoaman tuen lisäksi myös Syöpäjärjestöjen palveluista.

– Syöpään sairastuneen ja hänen läheistensä mielessä liikkuu pohdintoja liittyen muun muassa henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen. Yksin näiden mietteiden kanssa ei tarvitse olla. Tarjoamme henkilökohtaista keskusteluapua ja monipuolista tukea, sanoo Essyn neuvontahoitaja, terveydenhoitaja Kirsi Roos Helsingin toimipisteestä.

Lue myös: Vertaistukea löytyy − myös harvinaisille

Kirsille ja muille Essyn neuvontahoitajille voi varata ajan keskusteluun kasvokkain, puhelimitse tai Teams-sovelluksella. Vertaistukea on saatavissa myös koulutettujen tukihenkilöiden kautta, ja paikallistoiminta tarjoaa virkistäytymistä.

Tärkeintä on, että kukaan ei jäisi syövän kanssa yksin.

Next article