Etusivu » Syöpä » Leukemia keskeytti nuoruuden
Hematologiset sairaudet

Leukemia keskeytti nuoruuden

Leukemia opetti Toivaselle, että elämä voi vetää maton jalkojen alta milloin vain. Kuvat: Oma arkisto

Joulukuussa 2020 Nuppu Toivasella nousi kuume ja kova kipu rintarangassa vei hänet päivystykseen. Luuydinnäytteestä varmistui diagnoosi: akuutti lymfaattinen leukemia (ALL).

Abivuosi jäi kesken ja 18-vuotiaan Toivasen uusi osoite oli Kuopion hematologisella osastolla.

– Hoidot aloitettiin heti, koska noin 95 prosenttia luuytimen soluista oli syöpäsoluja. Olin osastolla puoli vuotta. Monen hoitajan ja lääkärin kanssa muodostui luottamussuhde. He olivat niin läsnä kuin tarvitsin, tiktokkaaja Toivanen kiittää.

Hoidoista huolimatta leukemia uusi marraskuussa 2022. Toivanen siirtyi kantasolusiirtojonoon, mutta rekistereistä ei löytynyt luovuttajaa 10/10-sopivuudella.

– Onneksi pikkuveljeni on haploidenttinen: hänen soluistaan puolet sopii. Sain suuriannoksista sytostaattia, jolloin kehoon jäi vain sopivat solut. Olen tosi onnellinen, että siirto tehtiin TYKS:ssä, Toivanen sanoo.

”Oli vaikea hyväksyä, että oma elämä jämähti paikoilleen”

Toivanen sairastui pahimpaan korona-aikaan ja koko perhe karsi ulkopuolisten tapaamiset minimiin.

– En ole katkera ihmisille enkä universumillekaan, silti muiden elämän jatkumista oli tosi raskasta sulattaa. Näin, keitä todelliset ystäväni ovat; he ovat edelleen tukenani, Toivanen toteaa.

TikTokissa seuraajat kertovat saaneensa videoistani rauhaa, koska kerron avoimesti arjesta syövän kanssa.

Ruokakaupassa käymisen ohella lenkkeily ja some ovat tärkeitä henkireikiä.

– Olen antanut leukemialle kasvot. TikTokissa seuraajat kertovat saaneensa videoistani rauhaa, koska kerron avoimesti arjesta syövän kanssa. Diagnoosi ei ole maailmanloppu, Toivanen painottaa.

Elämä tapahtuu nyt

Leukemia opetti Toivaselle, että elämä voi vetää maton jalkojen alta milloin vain.

– Hetkessä eläminen on korostunut, koska huomisesta emme tiedä. Nautin mitä tapahtuukin. Kaikelle tälle on jokin syy ja tarkoitus, Toivanen pohtii.

Hän odottaa jo ensi kesää: vuoden päästä vastustuskyky on taas normaali.

– Näen tulevaisuuden valoisana ja positiivisena. Koen, että tämä sairaus on vahvistanut minua henkisesti. Elämässä on vain mahdollisuuksia, Toivanen hymyilee.

TikTok: @nupputoivanen, Instagram: @nuppulinnea
Blogi: leukemiapaivakirjat.blogspot.com

Next article