Etusivu » Syöpä » Keuhkosyövän tärkein riskitekijä on tupakointi – ”Syyllistäminen ei hyödytä”
Keuhkosyöpä

Keuhkosyövän tärkein riskitekijä on tupakointi – ”Syyllistäminen ei hyödytä”

Vuosia tupakoinut keuhkosyöpään sairastunut mies yskii
Vuosia tupakoinut keuhkosyöpään sairastunut mies yskii
Keuhkosyövän yleisimpiin oireisiin kuuluvat toistuvat hengitystieinfektiot ja pitkittynyt, yli kolme viikkoa kestänyt yskä tai veriyskä. Kuvat: Getty Images ja oma arkisto.

Jere Reijula

erikoislääkäri, keuhkosairaudet

Suomessa sairastuu nykyään vuosittain reilu 2 700 ihmistä keuhkosyöpään. Keuhkosyövän yleisin riskitekijä on tupakanpoltto, mutta keuhkosyöpään sairastuu myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole koskaan tupakoineet.

Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on syövistä yleisin. Suomessa keuhkosyöpä on sekä miehillä että naisilla kolmanneksi yleisin syöpä.

Vuonna 2018 Suomessa todettiin yhteensä 2 749 uutta keuhkosyöpää, joista naisilla 1 036.

– Tärkein keuhkosyövän riskitekijä on tupakointi, sanoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Jere Reijula.

Tupakointi selittää Suomessa noin 80–90 prosenttia keuhkosyövistä. Muita keuhkosyöpään sairastumisen riskitekijöitä ovat muun muassa altistuminen asbestille, raskasmetalleille tai säteilylle.

– Toisaalta myös perintötekijöillä on osuutensa keuhkosyövän synnyssä, Reijula lisää.

Keuhkosyövän yleisimpiin oireisiin kuuluvat toistuvat hengitystieinfektiot, kuten keuhkokuumeet tai keuhkoputkentulehdukset sekä pitkittynyt, yli kolme viikkoa kestänyt yskä ja veriyskä.

Oireina saattaa olla myös tahaton laihtuminen, hengenahdistus ja äänen käheys.

Aina näiden oireiden takana ei ole keuhkosyöpä, mutta lääkärille on hyvä kertoa vastaavien oireiden ilmetessä.

Keuhkojen röntgenkuva on helposti saatavilla oleva ja hyvä perustutkimus keuhkosyöpää epäiltäessä, lääkärin tekemää huolellista kliinistä tutkimusta unohtamatta.

Tupakoinnin lopettaminen hyödyttää sairastunutta

Keuhkosyöpää hoidetaan eri tavoin riippuen esimerkiksi potilaan kunnosta, keuhkosyövän tyypistä ja levinneisyydestä. Vaihtoehtoina voivat olla leikkaushoito, lääkehoidot, sädehoito tai näiden hoitomuotojen yhdistelmät.

– Joissain tilanteissa näistä hoidoista ei ole odotettavissa hyötyä, ja ne voivat jopa heikentää tilannetta. Tällöin oireita helpottava hoito saattaa olla se tärkein hoitomuoto.

Reijula lisää, että vaikka parantavaa hoitoa ei saavutettaisi, oireita pystytään hoitamaan hyvin.

Tupakoinnin lopettaminen hyödyttää keuhkosyöpään sairastunutta, jos tupakointi on vielä mukana elämässä. Sama koskee sähkösavukkeita.

Keuhkosyöpäpotilaat voivat myös laihtua ruokahaluttomuuden tai pahoinvoinnin seurauksena. Siksi on tärkeä pyrkiä turvaamaan riittävä ravitsemus, jota tarvittaessa voi tukea täydennysravintovalmisteilla.

– Suun terveydestä huolehtiminen ja säännöllinen liikunta tukevat myös terveyttä ja hyvinvointia syöpähoitojen yhteydessä, Reijula muistuttaa.

Keuhkosyöpään liittyy turhaa syyllistämistä

Keuhkosyövän hoito on kehittynyt viime vuosina. Sairauden ennuste on kuitenkin yhä useissa tapauksissa huono.

– Ennuste riippuu paljolti potilaan iästä, sukupuolesta, keuhkosyövän tyypistä ja siitä, kuinka pitkällä tauti on löydettäessä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa keuhkosyöpä löydetään, sitä parempi on sen ennuste.

Keuhkosyöpään sairastuminen saattaa tuoda syyllisyyden tunteita sen assosioituessa vahvasti tupakkaan.

– Syyllistäminen ei hyödytä ketään. Jos sinä tai läheisesi sairastuu keuhkosyöpään, läheisten tuki on aina tärkeää, Reijula sanoo.

Koska keuhkosyövän ennuste on usein huono, eikä parantava hoito ole aina mahdollista, Reijulan mukaan tärkeintä on keuhkosyövän ennaltaehkäisy. Valtaosa keuhkosyövistä olisi estettävissä.

– Tehdään kaikkemme, etteivät nuoret aloita tupakointia ja kannustetaan tupakoivia lopettamaan. Pidetään huolta toisistamme, hän sanoo.

Next article