Etusivu » Syöpä » HPV-rokote suojaa tehokkaasti syöpätaudeilta
Gynekologiset syövät

HPV-rokote suojaa tehokkaasti syöpätaudeilta

hpv-rokote
hpv-rokote
HPV aiheuttaa vakavia sairauksia myös miehille ja siksi myös pojat tulisi rokottaa. Kuva: Getty Images

Ihmisen papilloomavirus (human papillomavirus, HPV) voi aiheuttaa lukuisia vakavia syöpätauteja. Sitä vastaan on kehitetty tehokas ja turvallinen rokote, joita on annettu jo yli 240 miljoonaa ympäri maailmaa.

Turun yliopistossa työskentelevä LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katja Kero sanoo, että hyväkään sukupuolivalistus tai säännöllinen joukkoseulonta ei pysty ehkäisemään HPV-infektion aiheuttamia vakavia syöpätauteja tai kondyloomaa.

– Noin 80 % ihmisistä sairastaa HPV-tulehduksen jossain elämänvaiheessa. Seksuaaliteitse tapahtuvan tartunnan lisäksi viruksen voi saada raskauden, synnytyksen tai varhaislapsuuden aikana, minkä vuoksi papilloomavirustulehdusta ei voida pitää yksinomaan seksitautina.

Kansalliseen rokoteohjelmaan vuonna 2013 liitetty, kuudesluokkalaisille tytöille annettava HPV-rokote antaa suojan kahta suuren riskin HPV-tyyppiä vastaan sekä jonkin verran ristisuojaa myös muita suuren riskin HPV-tyyppejä vastaan. Markkinoille on tullut Suomessakin uusi HPV-rokote, joka suojaa seitsemää yleisintä syöpää aiheuttavaa HPV-tyyppiä vastaan ja lisäksi ehkäisee tehokkaasti kondyloomilta. Uusi rokote on valittu kansalliseen rokoteohjelmaan useassa maassa.

Katja Keron mukaan vain rokote vaikuttaa alkuperäiseen taudin aiheuttajaan. Korkea rokotuskattavuus on tärkeää, jotta laumasuojasta saadaan riittävän vahva.

– HPV-rokotteen tehosta ja turvallisuudesta on enemmän tutkimustietoa kuin yhdestäkään muusta rokotteesta. Sitä vastaan lietsottu pelko on aiheeton ja perustuu epäasialliseen uutisointiin. Tieteellistä näyttöä HPV-rokotteen terveyshaitoista ei ole, Kero vakuuttaa.

Lue myös: Rinta- tai munasarjasyöpä suvussa?

Pojat mukaan rokotusohjelmaan?

Suuren riskin HPV-tyypit aiheuttavat maailmanlaajuisesti noin 5 % kaikista syövistä ja 10 % naisten syövistä. Kero toivoo, että HPV-rokote tarjotaan kansallisessa rokoteohjelmassa jatkossa myös pojille.

– Kohdunkaulan ja muiden gynekologisten syöpien lisäksi HPV-infektio voi aiheuttaa muun muassa peniksen ja peräaukon syöpiä. Kolmannes, mahdollisesti jopa yli puolet pään ja kaulan alueen syövistä on HPV:n aiheuttamia. Toisin sanoen HPV aiheuttaa vakavia sairauksia myös miehille ja siksi myös pojat tulisi rokottaa.

HPV-rokote antaa yli satakertaisen vasta-ainetason HPV-infektiota vastaan verrattuna sairastetusta infektiosta saatavaan vasta-ainetasoon.

– HPV-rokote kannattaa ottaa jo ala-asteella. Mitä varhaisemmin lapsi rokotetaan, sitä paremman immuunivasteen hän rokotteesta saa, Kero muistuttaa.

Next article