Etusivu » Allergia, Iho ja Astma » Kohti nopeampaa ja tehokkaampaa allergiasiedätystä
Sponsoroitu

Allergia on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa merkittävääkin haittaa normaalille elämälle. Allergioiden hoito tähtää tyypillisesti oireiden lievittämiseen sen sijaan, että se vaikuttaisi sairauden perimmäiseen syyhyn. Ainoa poikkeus tästä on siedätyshoito, mutta se on vuosia kestävä prosessi. Suomalainen biolääkeyritys Desentum on kehittämässä rokotetta, joka tähtää siedättämisen tehostamiseen ja allergikkojen elämänlaadun parantamiseen.

Suomalaisten allergikkojen määrä on kasvussa, ja vastoin yleistä luuloa allergioita puhkeaa myös aikuisiässä. Emme paini ilmiön kanssa yksin, sillä allergiat ovat maailmanlaajuinen ongelma: allergikkojen määrä on seitsenkertaistunut 30 vuoden aikana, ja globaalisti allergia vaikuttaa noin miljardin ihmisen elämään.

Syyksi allergioiden määrän kasvuun on esitetty ympäristötekijöissä tapahtuneita muutoksia, joiden myötä kehittyneiden maiden elinympäristö on muuttunut vähämikrobisemmaksi. Olipa aiheuttaja mikä tahansa, allergia on ikävä tai pahimmassa tapauksessa hengenvaarallinen krooninen sairaus, josta moni allergikko mieluusti haluaisi eroon.

– Tyypillisesti allergioita hoidetaan lääkitsemällä, mutta näillä menetelmillä ei kitketä pois itse sairautta, vaan ainoastaan hoidetaan oireita. Allergian aiheuttajaa voi myös yrittää välttää, mutta tämäkään ei poista taustalla olevaa mekanismia, sanoo Pekka Mattila, Desentum Oy:n toimitusjohtaja.

Siedätyksestä nopeampaa ja tehokkaampaa

Desentum on suomalainen tutkimuslähtöinen biolääketieteen yritys, joka tekee läheistä tutkimustyötä muun muassa VTT:n ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Desentum kehittää muokattuihin allergeeneihin perustuvia immunoterapeuttisia hypoallergeeneja.

Maallikon silmin kyseessä on allergiarokote, jolla pyritään vaikuttamaan allergian mekanismiin ja poistamaan allergiaoireet pitkäkestoisesti. Hypoallergeenihoito poikkeaa kuitenkin perinteisestä siedätyksestä, joka kestää yleensä vuosia ja voi aiheuttaa allergiaoireita hoidon aikana.

Allergia on kasvava ongelma yhteiskunnassa, ja se aiheuttaa paljon huolta perheissä ja työpaikoilla.

– Allergisessa reaktiossa allergeeni sitoutuu syöttösolun pinnalla oleviin IgE-vasta-aineisiin ja linkittää ne toisiinsa. Tämä sitoutuminen laukaisee solussa tapahtumaketjun, jossa elimistöön vapautuu muun muassa histamiinia. Histamiini on vastuussa monista tutuista allergiaoireista, kuten nenän vuotamisesta ja silmien kutinasta, Mattila sanoo.

– Siinä missä perinteinen siedätyshoito tehdään tavallisilla allergeeneilla, me muokkaamme käytettäviä allergeeneja bioteknisesti. Muokkauksen tavoite on estää IgE-vasta-aineiden linkittyminen ja näin vaimentaa allerginen reaktio, jolloin siedätystä voidaan tehostaa ja nopeuttaa. Siedätyshoito saa elimistön tuottamaan IgG-vasta-aineita, jotka auttavat allergeenien tuhoamisessa. Immuunijärjestelmä oppii tämän toimintamallin.

Turvallista siedättämistä ja parempaa elämänlaatua

– Olemme kehittäneet pisimmälle koivun siitepölyn hypoallergeenin, mutta kehitteillä on myös muita hypoallergeeneja, joista tällä hetkellä tärkeimpinä pidämme maapähkinää ja heinää. Koivun siitepölyn hypoallergeenilla olemme aloittaneet ensimmäisen kliinisen tutkimuksen, Mattila kertoo.

Tutkimus- ja kehittämistyön tavoitteena on tehdä allergeeneista hypoallergeeneja, toisin sanoen vähentää niiden allergeenisuutta ja sitä kautta poistaa potilaiden hoidosta saamia allergiaoireita. Näin siedättämisestä tulee nopeampaa, turvallisempaa ja tehokkaampaa – puhumattakaan hoidon mukavuuden kasvamisesta potilaan näkökulmasta. Ja tietenkin elämänlaadun paranemisesta, mikäli allergioista lopulta pääsee eroon.

– Allergia on kasvava ongelma yhteiskunnassa, ja se aiheuttaa paljon huolta perheissä ja työpaikoilla. Uuden tehokkaan lääkkeen löytäminen tähän sairauteen olisi globaalisti erittäin merkittävä asia, Mattila tiivistää.

Next article