Skip to main content
Etusivu » Allergia ja astma » Mert Otsamo suosii luonnonmateriaaleja suunnittelijana ja kuluttajana
Allergiaystävälliset tuotteet

Mert Otsamo suosii luonnonmateriaaleja suunnittelijana ja kuluttajana

Mert Otsamo
Mert Otsamo
Kuva: Eeva Suutari

Suunnittelija Mert Otsamo tunnetaan upeista iltapuvuistaan, joihin hän valitsee materiaaliksi usein silkin sen monien hyvien ominaisuuksien vuoksi.

– Yleensä aina, kun suunnittelen iltapukuja Linnan juhliin tai hääpukuja, ohjaan asiakkaan luonnonmateriaaleihin ja silkkeihin. Juhlapuvussa käyttömukavuus on tärkeää. Luonnonmateriaalit eivät hiosta. On tietysti jotain pintoja, joita ei voi tehdä luonnonmateriaaleista, Mert Otsamo toteaa.

Otsamon suunnittelutyöhön vaikuttaa laaja kirjo kokemuksia ja elämyksiä. Idea mallistoon voi lähteä jostain ainutlaatuisesta hetkestä, musiikista, tuoksusta tai häntä mietityttävästä yhteiskunnallisesta asiasta. Tärkeitä vaikuttimia ovat myös asiakkaan persoona ja vartalon malli, sekä tilaisuus, jossa vaatetta käytetään.

– Suunnitteluni voi olla myös materiaalilähtöistä, jos tulee vastaan upea materiaali, tai asiakkaani voi olla löytänyt kauniin kankaan, jota toivoo käytettävän.

Herkkähipiäinen valitsee vaalean luonnonkuidun

Mert Otsamo on huomannut työssään ihmisten herkkyyden väriaineille ja synteettisille materiaaleille. Uuden ja erityisesti tumman vaatteen hän kehottaa pesemään ennen ensimmäistä käyttöä.

Vaikka ei olisi allerginen, iho voi olla niin herkkä, että pelkkä materiaalin kosketus voi ärsyttää.

– Vaatteiden värjäyksessä käytettävät värit ja pintaa silottavien tärkkien jäänteet saattavat herkistää. Musta väri voidaan tehdä kemikaalivapaasti, mutta sävy ei ole silloin niin syvä. Vaalea luonnonmateriaali, kuten pellava, puuvilla ja silkki, ovat yleensä turvallisempia valintoja herkkäihoiselle ja allergiselle. Tosin monet ovat villallekin allergisia, ja toisaalta muuntokuiduista voi löytyä sopivia vaihtoehtoja.

Vaikka ei olisi allerginen, iho voi olla niin herkkä, että pelkkä materiaalin kosketus voi ärsyttää. Esimerkiksi atooppisesta ihosta kärsivän kannattaa Otsamon mukaan kiinnittää huomiota vaatevalinnoissaan kankaan laatuun, pehmeyteen ja hengittävyyteen.

Lue myös: Allergiaystävällisesti kampaajalla

Puhdasta iholle ja lautaselle 

Mert Otsamo on itse säästynyt allergioilta ja yliherkkyyksiltä. Tästä huolimatta hän valitsee mahdollisimman puhtaita raaka-aineita aina, kun se on mahdollista.

– En tykkää keinokuiduista. Minulla on muutama polyesteripaita, mutta ne hiostavat, enkä viihdy niissä. Työni on hektistä. Riennän tapaamisesta toiseen ja tapaan asiakkaita, joten haluan, että oloni on raikas, haastatteluhetkelläkin taksilla palaverista toiseen kiirehtivä Mert Otsamo sanoo.

Hän on huomannut myös ruokavalion merkityksen ihonsa hyvinvoinnille ja pyrkii syömään mahdollisimman puhdasta ja käsittelemätöntä ruokaa.

Suuri yleisö tutustui Mert Otsamon lahjakkuuteen Muodin huipulle -ohjelman myötä, mutta nykyisin hänen työnsä ei rajoitu muotiin, vaan luonnoslehtiöön syntyy kokonaisia konsepteja.

Tänä keväänä Otsamo viettää tiiviisti aikaa Hernesaaren työhuoneellaan uuden mallistonsa parissa. Malliston yksityiskohdat ovat vielä salaisia, mutta materiaalit varmasti kauniita ja mukavia.

Next article