Etusivu » Allergia ja astma » Onko siitepölyä jatkossa jo tammikuussa?
Allergiat

Onko siitepölyä jatkossa jo tammikuussa?

siitepölykausi
siitepölykausi
Kuva: Getty Images

Niki Malmros

viestintä- ja kumppanuusjohtaja, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Kulunut talvi oli leuto ja siitepölykausi käynnistyi poikkeuksellisen aikaisin. Pähkinäpensas heräsi kukkimaan Etelä-Suomessa jo tammikuun puolivälin jälkeen.

Ilmaston lämpenemisen myötä on siis odotettavissa, että siitepölykaudet alkavat yhä aikaisemmin ja ovat entistä pidempiä. Samalla myös siitepölymäärät kasvavat ja Euroopan kaukokulkeutumat ovat Suomessa yhä aikaisemmin.

Miljoona niiskuttajaa

Siitepölyallergiat vaikuttavat jopa miljoonan suomalaisen arkeen ja he ovat erityisen herkässä asemassa ympäristön muuttuessa. Ilmastonmuutoksen torjunta on terveysteko. Monet allergiset tarvitsevat nyt entistä enemmän tietoa ja tukea arjen haasteisiin. Jos Tanskassa alkaa olemaan lumettomia talvia ja puun norkot aukeavat yhä aikaisemmin, niin samalla Suomessa liitelee pienhiukkasia jo hyvinkin aikaisin. Flunssat ja siitepölyoireet voivat mennä jatkossa yhä enemmän sekaisin.

Siedätyshoito

Tänä vuonna Valtakunnallisen Allergiaviikon aiheena on ollut herättää keskustelua ja jakaa tietoa teemalla ”Allerginen ilmastonmuutokselle?”. Vertaistreffejä on järjestetty ympäri Suomea, jotta ihmiset voivat jakaa muun muassa kokemuksia siitepölyallergian siedätyshoidosta. Tulevaisuudessa yhä useampi voi haluta siedättää elimistöä allergiaa aiheuttavaan aineeseen, jotta oireita olisi vähemmän tai ei laisinkaan. Oireilu on hyvin yksilöllistä ja oireiden aiheuttajia on kevätkesällä lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesästä pujo.

Siedätyshoitoja on tällä hetkellä pistos- ja kielenalustablettihoito. Siedätykseen ei silti pääse hetken mielijohteesta, vaan hoitoon voi hakeutua lääkärin lähetteellä. Siedätyshoitoarvio tehdään yhdessä lääkärin kanssa. Siitepölysiedätykset aloitetaan pääsääntöisesti syksyllä, joten viimeistään loppukesästä on hyvä hakeutua arvioon. Lisätietoa siedätyksestä löytyy allergia.fi-sivuilta ja vertaisia varten on perustettu Facebook-ryhmä: siitepölyallergiset, allergia-, iho- ja astmaliitto.

Pidä siitepöly pois kotoa

Siitepölyt ovat pienhiukkasia, jotka pääsevät helposti kotiin erilaisten tuuletusmuotojen kautta. Jos perheessä on siitepölyallergiaa, kannattaa ikkunatuuletusta välttää. Jos kuitenkin kokee, että ikkunan auki pitäminen raikastaa nopeasti ilmaa, hanki ikkunaruutuun suodatinkangas, jota on saatavilla hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista.

Jos kotona on koneellinen ilmanvaihto, niin suodattimien vaihto auttaa asiaan. Ilmanvaihtokoneella kannattaa käydä tarkistamassa suodattimet useimmin kuin puolivuosittain, sillä likaiset suodattimet estävän ilman vaihtumisen. Mikäli asunnossa on painovoimainen ilmanvaihto, kannattaa kurkistaa tuloilmaventtiiliin ja puhdistaa ja vaihtaa suodattimet. Melko nopeasti saa pidettyä nämä 0.3 mikrometrin kokoiset liitelijät poissa omasta kodista.

Next article