Skip to main content
Etusivu » Allergia ja astma » Jannika B: Kysy vaan mille en ole allerginen!
Astma

Jannika B: Kysy vaan mille en ole allerginen!

Jannika B
Jannika B
Kuva: Viivi Huuska

Kun soitan Jannikalle, hänellä on juuri ollut 33-vuotissynttärit. Taustalta kuuluu iloista pikkulapsen pulputusta, kun laulajan 2,5-vuotias tytär haluaa myös osallistua haastatteluun.

Jannika on hyvillä mielin, sillä tiedossa on paras vuosi ikinä. Lapsesta asti vaivanneet allergiat ja astmakin ovat nyt hallinnassa ja niiden kanssa on oppinut elämään.   

Erilaiset allergiat ovat yleistyneet paljon viime vuosikymmenten aikana myös Suomessa. Perintötekijät vaikuttavat voimakkaasti niin allergioiden kuin astmankin saamisen riskiin.

Monenlaiset allergiat ja atooppinen iho olivat vahvasti läsnä jo Jannikan lapsuudessa. 

− Olen vähän tällainen ”maanantaikappale”, kaikenlaisia allergioita löytyy, toisin kuin muilla meidän perheessä. Ihoni oli jo lapsena todella herkkä, erityisesti taipeet kutittivat allergioiden takia. Pienenä oli vaikea olla raapimatta. Sitä saikin nukkua hanskat käsissä, jottei raapinut ihoa täysin rikki. Silti ihottumasta jäi pysyväksi muistoksi pigmenttivauriot tietyissä kohdissa ihoa.

Astmaatikolle flunssat voivat olla hankalia 

Jannikan allergiaoireet eivät rajoitu vain kevääseen, vaan niitä on pitkin vuotta. Hän sanookin olevansa allerginen suurin piirtein kaikelle, mitä voi syödä ja mikä voi kukkia, ja niitähän riittää.

− Kysy vaan mille en ole allerginen! On ruoka-aine- ja siitepölyallergia, ja niiden ohella myös pölyallergia ja astma. Allergioiden kanssa ei ole kuitenkaan mitään hengenhätää, joten olen voinut tehdä siedätyshoitoa ja oppinut elämään niiden kanssa ihan tavallista elämää.

Astma on eräs yleisimpiä kroonisia sairauksia Suomessa. Astmaatikolle tavalliset flunssatkin voivat olla hankalia, samoin esimerkiksi ilman epäpuhtaudet. Jannikalla on ollut astma pienestä pitäen. Aiemmin käytössä oli säännöllinen astmalääkitys, mutta nykyään hän pärjää ilman, jos peruskunto on hyvä.

− Nykyään otan astmalääkettä silloin, jos flunssa pitkittyy tai tarpeen tullen.

Allergioihin ja astmaan liittyy tyypillisesti nenän tukkoisuutta ja liman eritystä, mikä tuntuu hengitysteiden toiminnassa. Inhaloitavat lääkkeet vaikuttavat myös esimerkiksi nieluun.  

Laulajalle oma keho ja ääni toimivat instrumenttina. Itsestä täytyy pitää hyvää huolta. 

− Olen huomannut, että astmalääkkeet vaikuttavat äänihuuliini, joten pyrin tämänkin takia pitämään itsestäni hyvää huolta liikkumalla ja nukkumalla, jotta en tarvitsisi lääkitystä.

Parhaillaan Jannikaa nähdään muun muassa television The Voice of Finland -laulukisassa miehensä Toni Wirtasen tiimissä aputuomarina. Mitä muuta kevääseen kuuluu?

− Työrintamalla on tosi kiireistä: pelkästään maaliskuussa on neljätoista keikkaa. Mikään ei ole koskaan viihdealalla varmaa, mutta sitä stressaa vähemmän, kun tiedossa on paljon töitä pitkälle eteen päin.

Jannika kertoo myös, että uutta musiikkia on tulossa huhtikuussa. Keikkakalenterissa tahti jatkuu kiireisenä. Esiintymisiä on aina Rukalta Ruotsinlaivoille ja tarkemmat tiedot niistä löytyvät kotisivuilta.

Next article