Skip to main content
Etusivu » Allergia ja astma » Luonnonkosmetiikan raaka-aineluetteloa on ilo lukea
Allergiaystävälliset tuotteet

Luonnonkosmetiikan raaka-aineluetteloa on ilo lukea

luonnonkosmetiikka
luonnonkosmetiikka
Kuva: Getty Images

Anu Ruohosto

luonnonkosmetiikan asiantuntija, tuotekehityskemisti 

Luonnonkosmetiikka-termin käyttöä ei valvota lakituvissa, vaan myös täysin synteettisesti valmistettua kosmetiikkaa voidaan kutsua luonnolliseksi. Viherpesun uhriksi joutumisen voi välttää käyttämällä sertifiointijärjestelmän sertifioimaa kosmetiikkaa.

Sertifikaattien kriteerit vaihtelevat, mutta kaikki luonnonkosmetiikkasertifikaatit rajaavat kasvipohjaisista raaka-aineista pois geenimuunnellut ja uhanalaiset kasvilajit. Lisäksi ne suosivat raaka-aineiden luomulaatuisuutta ja edellyttävät, että raaka-aineiksi käytetyt villikasvit on poimittu vastuullisesti.

Luomukosmetiikassa mennään vielä syvemmälle raaka-aineiden luonnollisuuden suhteen. Sen valmistukseen kelpaavat vain luomuviljelmillä tuotetut raaka-aineet. Kaikkia välttämättömiä raaka-aineita ei kuitenkaan voida valmistaa luomuna, jolloin tuotteen luomupitoisuus saattaa hieman laskea.

– Sitten on vielä vegaaninen kosmetiikka, joka saattaa kuitenkin sisältää sellaisia synteettisiä ainesosia, joita esiintyy myös tavallisessa kosmetiikassa. Ero on kuitenkin siinä, että vegaanisen kosmetiikan ainesosat eivät ole eläinperäisiä, sanoo luonnonkosmetiikan asiantuntija ja tuotekehityskemisti Anu Ruohosto.

Lue myös: Tunnistatko kaikki kosmetiikkapurkkien symboolit?

Luonnon-, luomu- tai vegekosmetiikkaa ei testata eläinkokeilla, vaan niiden turvallisuus varmistetaan vapaaehtoisten kuluttajien käytössä, mikä toisinaan tapahtuu lääkärien valvonnassa.

Tuotteen INCI-listasta saa hyvän käsityksen kosmetiikan sisältämistä ainesosista. Raaka-aineista saa lisäksi hyvää tietoa esimerkiksi käyttäen app-palveluita.

– INCI-lista on loppujen lopuksi yksinkertainen, kunhan siihen vain jaksaisi paneutua ostohetkellä. Aineet luetellaan siinä suuruusjärjestyksessä painon mukaan eli ainesosa, jota tuotteessa on eniten, on ainesosalistalla ensimmäisenä, opastaa Ruohosto.

Ne aineet, joita tuotteessa on alle prosentin verran, voidaan luetella listan loppupäässä, ja ne voidaan luetella jopa täysin satunnaisessa järjestyksessä.

Next article