Skip to main content
Etusivu » Allergia ja astma » Moniallerginen pika-aitajuoksija Annimari Korte – vaikeuksien kautta voittoon
Allergiat

Moniallerginen pika-aitajuoksija Annimari Korte – vaikeuksien kautta voittoon

moniallerginen-pika-aitajuoksija-annimari-korte
moniallerginen-pika-aitajuoksija-annimari-korte
Pika-aitajuoksussa menestynyt Annimari Korte kärsii useista allergioista. Välillä myös urheilu-ura on ollut katkolla allergioiden takia. Kuva: Tero Turunen

Urheilija Annimari Korte kärsii useista hengenvaarallisistakin allergioista, mutta on paitsi lahjakkuutensa, myös sisukkuutensa ja positiivisen asenteensa avulla pystynyt luomaan voitokkaan kilpauran.

Useissa eri arvokilpailuissa kisannut pika-aitajuoksija Annimari Korte on menestynyt urheilija, joka pitää hallussaan muun muassa 100 metrin aitojen Suomen ennätystä. Terveydentilaan liittyvät haasteet ovat kuitenkin saaneet Korten uran pidemmäksi aikaa myös jäihin.

– En kilpaillut viiteen vuoteen vuosien 2012–2017 välisenä aikana, sillä allergisen ruokatorven tulehdukseni diagnosoimisessa meni monta vuotta. Kärsin nielemisongelmista, ja allergiani äityivät niin pahoiksi, etten välillä voinut niellä edes vettä.

Korten sairastamien allergioiden lista on suorastaan hengästyttävä.

– Olen allerginen kotimaisille viljoille, soijalle, pähkinöille, useimmille vihanneksille ja hedelmille, kalalle, pölypunkille, heinälle, koivulle, liimalle, kissoille, hevosille ja ampiaisille, Korte sanoo.

Sisulla ja kovalla työllä urheilija on kuitenkin edennyt vaikeuksien kautta voittoon -– viime vuoden heinäkuussa Korte juoksi 100 metrin aitojen Suomen ennätyksen ajalla 12,72.

”Ruoan löytäminen kisamatkoilla on haastavaa”

Korte oli teini-ikäinen sairastuessaan heinäallergiaan, mutta muut allergiat puhkesivat vasta myöhemmin. Eosinofiilisen esofagiitin eli allergisen ruokatorven tulehduksen oireet alkoivat 21-vuotiaana.

– Allergioiden takia minulla on nuha ympäri vuoden ja syön lääkkeitä päivittäin. Ravintolan joudun aina valitsemaan sen mukaan, että listalta löytyy edes jotakin sopivaa. Tarkkuus on tarpeen, sillä allerginen tulehdus voi aiheuttaa ruoan juuttumisen ruokatorveen.

Olen huomannut, kuinka olen inspiroinut monia allergikkoja. Tämä tuo minulle motivaatiota näyttää, ettei allergioiden tarvitse rajoittaa elämää.

Myös urheilu-uraa allergiat vaikeuttavat edelleen.

– Nykyään allergiat aiheuttavat väsymystä ja jatkuvaa niistämistä. Kilpailukaudella kärsin allergioistani voimakkaammin, sillä en voi syödä allergiaan määrättyä lääkettä. Myös ruoan löytäminen kisamatkoilla on haastavaa.

Positiivinen asenne kannattelee

Moniallerginen Korte suhtautuu tilanteeseensa kaikesta huolimatta myönteisesti – hän ei esimerkiksi tunne stressiä siitä, ettei voi syödä kaikkea haluamaansa.

– Välillä allergiat jopa helpottavat terveellisesti syömistä. Olen myös huomannut, kuinka olen inspiroinut monia allergikkoja – tämä tuo minulle motivaatiota näyttää, ettei allergioiden tarvitse rajoittaa elämää.

Sisupussi tsemppaa muita erilaisten allergioiden kanssa kamppailevia osoittaen samalla itse mitä parhainta esimerkkiä.

– Vaikka allergiat häiritsevät, ei niiden kannata antaa rajoittaa elämää. Niistä huolimatta kaikki on mahdollista.

Next article