Kaunialan sairaalan johtava ylilääkäri, dosentti Reino Pöyhiä toteaa, että influenssakausi tarkoittaa monelle ikäihmiselle voinnin heikentymistä.

– Ikäihmisillä on suurempi riski sairastua influenssaan ja sen jälkitauteihin. Influenssakausi lisää ikäihmisten kuolleisuutta. Vuosittain niitä on influenssan aikaan noin 500 normaalia enemmän.

Vaikka täydellistä suojaa influenssaa vastaan ei voi saada, voidaan ennaltaehkäisevillä keinoilla yleensä välttyä rajuimmilta taudeilta.

– Ennaltaehkäiseminen on ensisijaisen tärkeää ja rokottautuminen suositeltavaa. Yli 65-vuotiaat saavat julkiselta terveydenhuollolta ilmaisen rokotesuojan. Lisäksi sairastumista voi välttää hyvällä käsihygienialla, Pöyhiä neuvoo.

Ikäihmisen on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltohenkilökuntaan, jos pieniäkin mahdollisen alkavan influenssan oireita ilmenee. 

– Varhainen yhteydenotto lääkäriin on myös tapa suojautua ennakkoon. On olemassa influenssaan tarkoitettuja viruslääkkeitä, joita lääkärin harkinnan mukaan voidaan määrätä riskiryhmille ennaltaehkäisevästi, Reino kertoo.

Positiivisena kehityksenä lääkäri mainitsee influenssarokotteiden yleistymisen yli 65-vuotiaiden keskuudessa.

– Vuodesta 2012 viime vuoteen ikäihmisten ottamat influenssarokotteet olivat lisääntyneet jopa 200 000 kappaletta, Pöyhiä iloitsee.

 

Oireen mukaista hoitoa ja jälkitaudeilta suojautumista

Influenssaa hoidetaan oireiden mukaan, kuumetta ja lihassärkyä voidaan lievittää lääkkeillä. Erityisen tärkeää on huoltehtia ravitsemuksesta ja nestetasapainosta.

– Kuumeilu vie herkästi ikäihmisen kuivaksi ja munuaisten toiminta saattaa kärsiä, Pöyhiä sanoo.

Influenssan seurauksena yleiskunto heikkenee, ja alttius sairastua jälkitauteihin kasvaa.

– Influenssa aiheuttaa tyypillisesti bakteeriperäisiä tulehduksia jälkitautina. Näistä erityisesti keuhkokuume on ikävin, pelottavin ja vaarallisin. Jälkitaudista on todennäköisesti kysymys, jos oireet ensin talttuvat ja tulevat sitten pian uudestaan, Reino kertoo.

Pöyhiä toivoo, että ikäihmiset ja heidän läheisensä olisivat influenssakauden aikana herkästi yhteydessä hoitohenkilökuntaan.

– Monesti puhelinyhteyskin on riittävä, mutta huonokuntoisena luuriin tarttuminenkin voi olla raskasta. Tällöin tarvitaan kotihoidon ja läheisten tukea, Pöyhiä painottaa.