Skip to main content
Etusivu » Flunssa » Influenssatestillä vältetään väärät diagnoosit 
Influenssa

Influenssatestillä vältetään väärät diagnoosit 

Influenssatesti
Influenssatesti
Kuva: Adobe Stock

Influenssaviruksen aiheuttamat oireet ovat samankaltaisia monien bakteeritautien kanssa. Bakteerin aiheuttamia tauteja hoidetaan antibiooteilla, jotka ovat influenssaan tehottomia. Paikan päällä tehtävä pikadiagnostiikka auttaa oikean hoitolinjan löytymisessä.

Influenssakauden aikana yhteiskunnassa jyllää myös muita ankaria tauteja, jotka aiheuttavat samankaltaisia oireita kuin influenssa.

– Hoitolinja viruksen aiheuttamalle influenssalle ja esimerkiksi bakteerin aiheuttamalle keuhkokuumeelle on eri. Oireiden samankaltaisuus aiheuttaa haasteita diagnoosille silloin, kun diagnosointi perustuu ainoastaan oirekuvaan ja käsitykseen siitä, onko alueella influenssaa, ylilääkäri Erkki Tuomaalla Kaarinan terveysasemalta kertoo.

Kaarinan terveysasemalla diagnosoinnin tukena on pikatesti, joka selvittää kahdessa tunnissa, onko kyseessä virus- vai bakteeritauti.

– Tämä on helppokäyttöinen, näppärä, nopea ja tarkka diagnoosimenetelmä, jota käytämme paljon etenkin influenssakauden alussa. Näin saamme käsityksen siitä, onko meillä influenssaa jo liikkeellä. Diagnoosimenetelmällä on hintansa, mutta yleinen hyöty on kustannuksia suurempi, Tuomaala korostaa.

Vähemmän sairauspoissaoloja ja turhia antibiootteja

Pikadiagnostiikka nopeuttaa oikean hoidon aloittamista ja vähentää sairauspoissaoloja.

– Jos influenssan aiheuttamaa virusta halutaan hoitaa siihen purevilla lääkkeillä, hoito pitäisi saada nopeasti käyntiin.

Lääkitys tähtää nimenomaan oireiden nopeaan poistamiseen, ja jos se onnistutaan aloittamaan 8 tunnin sisällä, sairastamisaikaa saadaan lyhennettyä noin puolitoista päivää, Tuomaala kertoo.

Lisäksi paikan päällä tehtävän diagnostiikan avulla voidaan vähentää turhaan syötävien antibioottien määrää.

– Testi antaa selkänojaa olla hoitamatta antibiooteilla sellaisia tauteja, joiden oireet antavat viitteitä bakteeritaudista, mutta eivät todellisuudessa olekaan bakteerin aiheuttamia. Testaus sulkee pois väärät antibiootit, Tuomaala toteaa.

Tuomaalan mukaan Suomessa ollaan jo nykyisin tietoisia siitä, että antibiootteja määrätään liikaa.

– Tietoisuus antibioottien riskeistä on lisääntynyt, mutta petraamista on edelleen. Antibiootit vaikuttavat haitallisesti ruoansulatuskanavaan, ne jättävät pitkäkestoisen epätasapainon bakteeristoon. Epätasapaino suolistomikrobistossa heijastuu hyvinvointiin monin tavoin. Lisäksi liiallinen antibioottien syönti edesauttaa bakteereja kehittämään vastustuskykyä, jolloin vaarana on, että antibioottien teho laskee, Tuomaala tietää.

Next article