Etusivu » Flunssa » Talvikin on tuoreiden kotimaisten vihannesten aikaa
Ravinto

Talvikin on tuoreiden kotimaisten vihannesten aikaa

kotimaiset-kasvihuonevihannekset
kotimaiset-kasvihuonevihannekset
Kuvat: Osuuskunta Närpiön Vihannes

Vaikka lumi peittää parhaillaan suurimman osan Suomen pelloista, saamme tuoreita kotimaisia kasviksia ruokapöytään joka päivä.

– Kurkku ja tomaatti ovat Suomen suosituimpia vihanneksia ja niitä löytyy hyvin ruokakaupoista ympäri vuoden, kertoo Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula.

– Myös tuoreita yrttejä, salaatteja ja suippopaprikoita on saatavilla koko ajan. Niiden suosio kasvaa jatkuvasti ja kuluttajat ovat löytäneet ne osaksi ruokavaliotaan. Suomalaiset tietävät, että kasvikset sisältävät paljon terveydelle välttämättömiä vitamiineja sekä hiven- ja kivennäisaineita.

Suomalaiset tietävät, että kasvikset sisältävät paljon terveydelle välttämättömiä vitamiineja sekä hiven- ja kivennäisaineita.

Eettisesti tiedostavan kuluttajan voi olla vaikea valita kasvihuoneessa kasvatettujen ja kaukaa rahdattujen vihannesten välillä, kasvihuoneet kun vaativat energiaa kuormittaen siten ympäristöä.

– Ruoantuotanto on tällä hetkellä murroksessa ja uutta tietoa saadaan jatkuvasti. Lähtökohta on, että ihmisen pitää syödä ja kaikella ruoantuotannolla on ympäristövaikutuksia. Isossa kuvassa voidaan todeta, että kasvisperäisten tuotteiden ympäristövaikutus on pieni, rauhoittelee Karjula ja vinkkaa, että parhaiten ilmastoteon ruokavaliossa voi tehdä vähentämällä ulkomailta tuotuja eläinperäisiä raaka-aineita.

– Ruoantuotannon ympäristövaikutukset on laajasti tiedostettu ja Suomessa tehdään töitä joka sektorilla toiminnan parantamiseksi. Suomen kasvihuoneviljely onkin pudottanut tuotantonsa hiilijalanjälkeään 56 prosenttia vuosien 2004–2017 välisenä aikana.

Eikä kehitys pysähdy tähän, hän lupaa.

– Alalla tehdään koko ajan töitä entistä ympäristöystävällisemmän tuotannon puolesta. Polttoöljystä ollaan luopumassa kokonaan ja jo nyt yli puolet alan käyttämästä energiasta on uusiutuvaa ja hiilivapaata. Tarkkaan optimoidussa kasvihuonetuotannossa syntyy vähemmän ruokahävikkiä, kuin monella muulla toimialalla. Kannattaa myös muistaa yhteiskunnalliset vaikutukset: ruoka työllistää Suomessa vuosittain 340 000 ihmistä.

Jouluna kotimaiset kasvikset tuovat raikkautta ruokapöytään. Mutta kun piparit ja suklaat on popsittu, moni haluaa keventää oloaan ja ruokavaliotaan vuodenvaihteen jälkeen. Kasvikset ovat silloin paras apuväline painonhallintaan.

– Kasviksissa on painoonsa nähden vähän energiaa, mutta paljon pureskeltavaa ja vatsan täytettä. Varsinkin vihannesten sisältämä vesi sekä kuidut lisäävät kylläisyyden tunnetta, ja auttavat näin syömään kohtuullisemmin.

Karjula lupaa, että kaikkia kasviksia voi nauttia lähes rajattomasti, kunhan syö niitä monipuolisesti ja mielellään vähintään 500 grammaa päivässä. Otetaan siis ilo irti siitä, että kotimaisia vihanneksia on saatavilla vuoden jokaisena päivänä ja tuoreina, jopa samana päivänä poimittuina!

Next article