Skip to main content
Etusivu » Flunssa » Flunssan kestoa voi lyhentää
Vitamiinit

Flunssan kestoa voi lyhentää

flunssasta-eroon-flunssan-lyhentaminen
flunssasta-eroon-flunssan-lyhentaminen
Kuva: Unsplash

Suomalainen aikuinen sairastaa kahdesta viiteen flunssaa vuodessa. Flunssan kesto on keskimäärin noin viikko, mutta yskäoireet voivat jatkua jopa kolmen viikon ajan.

Virusten aiheuttamat akuutit hengitystieinfektiot, eli flunssat, ovat yleisin sairauslomien ja työpoissaolojen syy. Niin kotimaisissa kuin kansainvälisissäkin tutkimuksissa on voitu osoittaa, että viruksen aiheuttaman flunssan kestoa voidaan merkittävästi lyhentää ja oireita lievittää oikealla hoidolla.

Julkaistujen tieteellisten tutkimusten perusteella voidaan sanoa, että suurella annoksella paikallisesti vaikuttavaa sinkkiasetaattia on voitu osoittaa flunssan oireiden keston lyhenemistä keskimäärin 42 %. Sinkkiasetaatti lyhensi flunssaan liittyvän nuhan kestoa 34 %, nenän tukkoisuutta 37 %, kurkun karheutta 33 %, käheyttä 43 % ja yskää 46 %. Lisäksi sinkkiasetaatti lyhensi flunssaan liittyviä lihaskipuja 54 %.

Kun suihkemuotoiseen sinkkiasetaattiin lisätään vielä sorbitolin ja glyserolin yhdistelmä vähentämään virusinfektion aiheuttamaa nielun turvotusta sekä kalsiumpantotenaattia hoitamaan virusinfektion aiheuttamia limakalvovaurioita, saadaan aikaiseksi tehokas täsmähoito flunssan keston lyhentämiseksi ja oireiden lievittämiseksi.

Suomessa on nyt kehitetty ja valmistettu tuote, joka on saatavissa apteekeista. Siinä kaikki edellä mainitut ainesosat on todettu hyvin siedetyiksi tuotteen sisältäminä pitoisuuksina eikä niillä ole todettu merkittäviä haittavaikutuksia. Uusi tuote vaikuttaa paikallisesti ja suihkemuotoisena se on helppo annostella. Tutkimusten perusteella ainesosien voidaan sanoa samanaikaisesti lyhentävän flunssan kestoa että lievittävän oireita. 

Mihin edellä mainitun tuotteen teho perustuu?

− Kyseinen tuote on yhdistelmävalmiste, jonka ainesosat on valittu tieteellisen näytön perusteella. Valmisteessa sinkkiasetaatti toimii sekä antiviraalisena ainesosana että paikallisen immunologisen vasteen käynnistäjän roolissa. Sorbitoli ja glyseroli lisäävät tuotteen osmolariteettia ja mukoadhesiivisuutta. Valmiste tarttuu limakalvoille ja imee soluvälitilasta nestettä. Tämä vähentää nielun turvotusta. Myös subjektiivinen tunne kurkkukivusta voi lieventyä tämän ansiosta, kliinisen farmakologian dosentti ja erikoislääkäri Kimmo Malminiemi Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

− Glyseroli muodostaa suojaavaa kalvoa, ja adhesiivisuuden vuoksi sumute sitoutuu hyvin nielun limakalvolle. Tämä lisää valmisteen vaikutusaikaa paikallisesti. Virusinfektiot ja niiden aiheuttamat immunologiset reaktiot aiheuttavat usein limakalvovauriota nielun alueella. Kalsiumpantotenaatti edistää näiden vaurioiden paranemista ja lievittää flunssan nieluoireita, Malminiemi jatkaa.

− Käyttö tulisi aloittaa heti flunssan oireiden alkaessa, mieluiten 24 tunnin sisällä ensioireista. Hoitoa jatketaan oireiden mukaisesti kahdesta päivästä viikkoon. Tuote on hyvä osoitus suomalaisen terveysteknologian tuotekehitystoiminnan tuloksista, Malminiemi painottaa. 

Next article