Etusivu » Flunssa » Hunaja toimii kuin antibiootti
Flunssan hoito

Hunaja toimii kuin antibiootti

Hunaja
Hunaja
Flunssan hoidossa hunaja toimii hyvin teen, marjamehun tai C-vitamiinipitoisen sitruunaveden kanssa. Kuva: Pexels

Tutkijat ovat löytäneet hunajasta bakteereita tappavan ainesosan, josta on apua palovammojen ja ihotulehdusten lisäksi myös flunssan hoidossa.

FASEB-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mehiläiset lisäävät defenssin-1 proteiinia hunajaan. Proteiini aikaansaa vaikutuskykyisen, antibakteerisen ominaisuuden, josta toivotaan tulevaisuudessa apua erilaisten bakteeritulehdusten hoitoon.

Suomen Mehiläishoitajain liiton tutkimuskoordinaattori Tuula Lehtonen sanoo, että hunajaa on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin jo muinaisessa Egyptissä faaraoiden aikaan. Silloin ei tosin vielä tiedetty, mihin sen teho perustuu.

‒ Suomessa tehdyssä antimikrobisuustutkimuksessa on mukana neljä erilaatuista hunajaa: horsman, puolukan, kanervan ja tattarin hunajat. Niillä kaikilla on todettu olevan antibioottinen vaikutus, joka toimii muun muassa streptokokin, pneumokokin tai MRSA:n aiheuttamia bakteerikasvustoja vastaan. Tarkemmat kliiniset tutkimukset ovat kuitenkin vasta tekeillä.

Sataprosenttinen luonnontuote

Hunaja on mehiläisten valmistama, sataprosenttisen puhdas luonnontuote, johon ei saa lisätä mitään. Hunaja sisältää runsaasti luonnosta lähtöisin olevia entsyymejä, vitamiineja ja hivenaineita. Kaikki hunajan ominaisuudet – väri, tuoksu, maku ja juoksevuus – tulevat sen alkuperäkasvista. 

‒ Hunajaa voi käyttää päivittäisessä ruoanlaitossa tai terveellisenä makeuttajana. Antibakteeristen ominaisuuksiensa ansiosta se on oivallinen apu myös haavojen hoidossa, itikan puremissa tai huuliherpeksessä. Haavan päälle levitettynä antibakteerinen hunaja tappaa haavasta bakteereja sekä ravitsee ihon omia uusiutuvia soluja. Sitä voi käyttää myös ihoa rauhoittavana kasvonaamiona, Tuula Lehtonen ohjeistaa.

Hunajan sisältämät antioksidantit suojaavat elimistöä rasvojen hapettumiselta, jolla on todettu olevan yhteyttä muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien ja syövän syntymekanismien kanssa. Se sopii erinomaisesti myös laihduttajille ja painonhallintaan, sillä hunajassa on 20 prosenttia vähemmän kaloreita kuin tavallisessa sokerissa. 

Ruokalusikallinen päivässä

Vaikka hunaja onkin luontaisiin sokereihin kuuluva makeuttaja, Tuula Lehtosen mukaan sitä voi nauttia huoletta ruokalusikallisen tai pari päivässä.

‒ Flunssan hoidossa hunaja toimii hyvin teen, marjamehun tai C-vitamiinipitoisen sitruunaveden kanssa.  Hunaja rauhoittaa ärtynyttä kurkkua ja edistää limakalvojen toimintaa. Hunaja ja maito muodostavat yhdessä serotoniinia sisältävän juoman, joka edistää nukahtamista.

Lehtonen muistuttaa, että alle vuoden ikäisille hunajaa ei saa antaa. Marjoissa, sienissä ja järvien vesissä hyvin yleistä, ruokamyrkytyksiä aiheuttavaa Clostridium botulinum –nimistä bakteeria on todettu joissakin tapauksissa olevan myös hunajassa. Aikuisen elimistölle siitä ei ole haittaa, mutta jos bakteeri joutuu imeväisikäisen elimistöön, se saattaa aiheuttaa ruokamyrkytysoireita.

Next article